По-голямата част от селекцията е заснета през лятото на 2013 г. Друга серия творби, които ще бъдат изложени в София, се състои от черно-бели студийни портрети.
Изложбата ще бъде открита на 12 декември и ще продължи до 30 януари във Vivacom Art Hall и се случва в рамките на платформата “Майстори на фотографията”, създадена от фондация “Мусиз” и фондация “Америка за България” и подкрепена от Vivacom.

Roe_Ethridge_Portret of Ryan_McGinley

Раян Макгинли е на 38 г., от Ню Йорк. Започва своята фотографска кариера, когато е на 21 и само след 4 години прави самостоятелна изложба в Whitney Museum of American Art — така става вторият най-млад фотограф с експозиция в музея за модерно и съвременно американско изкуство. През 2003 г. Макгинли е обявен за фотограф на годината от American Photo Magazine. Фотографът има изложби в едни от най-престижните галерии в света — Team Gallery (Ню Йорк), Galerie Perrotin (Париж, Хонг Конг), Ratio 3 (Сан Франциско), Alison Jacques Gallery (Лондон).

Работите на Макгинли присъстват в много музейни колекции, включително в колекциите на музея Гугенхайм, Ню Йорк, the Smithsonian’s National Portrait Gallery, Вашингтон и Музеят за модерно изкуство в Сан Франциско. Макгинли има самостоятелни изложби в Кунстхале във Виена, MUSAC в Леон, Испания и MOMA PS1 в Ню Йорк. Негови творби намират място както в най-престижните световни галерии и музеи, така и в частните колекции на Сър Елтън Джон, Стела Маккартни, Евгений Лебедев, Паоло Булгари, в колекциите Saatchi, Frank Suss.

RM Albino Peacock (Rose Red)

RM Leaves (Fall) 48x72

Известен с фантастичните си фотографии на младежки приключения сред природата, Раян Макгинли създава съвременни визуални наративи за свобода, младост, хедонизъм. Създаването им започва с първите работи на Макгинли, които документират градския живот на кръга му от приятели в Манхатан и се развива до прецизната му и сложна фотографска практика днес. Макгинли работи и почти като филмов режисьор, аранжирайки кадрите и създавайки драматични ефекти. Постановка, осветление, специални ефекти – всичко това е част от неговия креативен процес. “В един момент просто нямах търпение кадърът да стане; реших, че повече няма да чакам и започнах сам да го правя” — разказва за кинематографската си техниката Раян Макгинли.

RM India (Coyote) 40x27

RM Wes gator 18x12 copy

Събитието е третата изложба от платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява от фондациите “Мусиз” и “Америка за България”, с партньорството на Vivacom и с подкрепата на винарна “Братя Минкови”, които поднасят комплимент към събитието с най-новата си серия вино — “Льо Фотограф”.

По традиция “Майстори на фотографията” e подкрепена и от Столична община.