[wide][/wide]

Ден след часът на Земята ви препоръчвам да попълните неделната си кино вечер с документален филм.

The Light Bulb Conspiracy e испански филм от 2010, подобно на темата, която дискутира, фактът, че не е нов, не го прави по-малко актуален.

В него се обяснява как в тайна от 60-те години насам в развитите държави продуктовият дизайн и производтво се базират на така нареченото планирано остаряване /planned obsolescence/. С две думи – производство на техника, планувана да се развали, текстил предвиден да се скъса. Качеството на продукти е масово подкопавано, за да може потребителят да купува ново, след ново, след ново. И любимите на всички Apple не остават извън картинката.

The Light Bulb Conspiracy

Интересно е, че теорията за планираното остаряване, която започва именно от трайността на електрическата крушка, всъщност е имала за цел разтеж на икономиката и работните места, но води до изграждането на дивашко консуматорство и затрупване на планетата ни с неразградими отпадъци.

Във време, в което на Земята й се отделя 1 час, за да може да си отдъхне от постоянното енергийно потребление, загесете лампите отново днес и отделете 1 час на The Light Bulb Conspiracy, информативно, пък и може да ви светне крушката за някоя green идея.

Гледай филма тук: youtube.com/watch?v=Agr8…