Отправения поглед към войната винаги бива предшестван от намерението. Мисълта, че можем да сме там, сред ужаса и взривовете ни кара да потръпваме, а меланхолията, която емоционално по начало не би трябвало да ни е привична — оживява. Такава е и част от селекциятана тазгодишния София Филм Фест.

Освен Триер — маратона и, може би, появата на сина на легендарния Тарковски, за мен крайно любопитни се оказаха няколко попадения от родна Източна Европа. Или поне с наш частичен принос, успяли да предадат войната – отвъртре и отвън.

BURNING BUSH

ГОРЯЩИЯТ ХРАСТ / BURNING BUSH

Чехия, 2013, 240 мин
Трейлър

“Какво е нормално?” е отправната точка във филма “Горящият храст” на Agnieszka Holland. Център на сюжетната линия е крайъгълният камък в историята на Чехословакия – през януари 1969. студентът Jan Palach се самозапалва, за да се превърне в горящият пламък в сърцата на младото общество, търсещо изход от тоталиратната клетка. Заедно със Stepan Hulikр , Agnieszka пресъздава взаимнопоглъщащата сила на човешката воля и храброст, проследявайки развитието на гордата майка на Palach, Dagmar Buresova и нейната лична бора срещу режима.

За достоверността на събитията допринася и личният опит на Holland – по време на историческото случване на събитията от 1969-та тя се намира в Чехословакия, само за да предаде емоционалната картина повече от 40 години по-късно.

GINGER AND ROSA

ДЖИНДЖЪР И РОЗА / GINGER AND ROSA

Великобритания/Дания/Канада/Хърватска, 2012, 90 мин
Трейлър

Годината е 1961. Мястото този път е Лондон, а героините, Ginger и Rosa са нераздели във всичко. Дори в любовта си — едната към своя баща, Roland, а другата към любовника в негово лице. “Бомбата” заплашва не само физическото, но и емоционалното оцеляване на човешките отношения. Сред поредица от протести против използването на ядрени глави, младите момичета мечтаят за идеалния свят, в който страхът от апокалиптичния край не съществува. На фона на Take Five, стройният ритъм в отношенията между момичетата се нарушава и започва война вътре в семейството, която прераства в обсебване от идеята за оцеляване. Но не физическото, ами нравственото.

BIRDS, ORPHANS AND FOOLS

ПТИЦИ, СИРАЦИ И ЛУДИ / BIRDS, ORPHANS AND FOOLS

Чехословакия/Франция, 1969, 78 мин
Trailer

Следващата история пък бива белязана от войната, но не в настоящото си развитие. Макар отдавна пораснали, сираците Andrej, Yurick и Marta не напускат своята детска представа за живота. Действието в “Birds, Orphans and Fools” се развива в приют, представляващ изоставена църква, носеща белега на бомбандировките, заедно с дрги сираци. Ужасът от раздираната от войната страна обаче не подминава порасналите “гамени” след като Yurick бива изпратен в затвора и се завръща година по-късно. Променен.

THE NOTEBOOK

ГОЛЯМАТА ТЕТРАДКА / THE NOTEBOOK

Унгария/Германия/Австрия/Франция, 2013, 100 мин
Трейлър

Оцеляването се превръща в основна цел и на следващите ни герои във филма “Голямата тетрадка”. В село на унгарската граница 13-годишни близнациизрастват с жестоката представа за нуждата от лишеност от емоции, ва която ги науава баба им. Абсурда на войната за пореден път пречупва характери, но този път това се случва сякаш твърде рано. В процеса на тяхното „порастване“ те се самовъзпитават като безчувствени и безпощадни. Дори в тетрадката, в която записват “откритията” си. Забравяйки за глад, болка и емоции, те се превръщат в преки свидетели на обкръжаващия ги абсурд.

SLEEPING DOGS

SLEEPING DOGS

Великобритания, 2013, 87 мин
Трейлър

Войната на Ив. Това обаче е една личностна война на главната героиня от филма “Sleeping Dogs” с продуцентското участие на българката Яна Георгиева. Историята се завърта около тежкото състояние на приятеля й, Томи след нападение и борбата на Ив срещу демоните от неговото тъмно минало, за да осигури бъдещето им. С развитието на действието обаче, физическата борба за оцеляване, която двамата водят сякаш отстъпва място на нравствената битка, в която се впуска главната героиня, за да изпита силата на своята любов. Но тя не е достатъчна и войната за любимия й се превръща в нейна личностна. В нея тя се сблъсква с най-мрачните страни на човешката природа и манипулативни първични инстинкти, за да не събуди “спящите кучета” на гузната му съвест.


София Филм Фест ще се проведе от 6 до 23 март 2014. Можете да разгредате програмата тук.