Сигурно вече знаеш, че началото на 17-ия Международен София Филм Фест бе дадено вчера привечер.

Ние от своя страна, решихме да улесним лутането ти из дългата и изчерпателна програма на фестивала, подбирайки шест имена, които си струва да си самопричиниш, в по-сладкия смисъл на думата, в най-близкия киносалон.

AI WEI WEI: NEVER SORRY 2012

Защо:
Китайският активист и артист Ай Вейвей отдавна е емблематична фигура в света на политиката и изкуството. Това е първият пълнометражен документален филм, който проследява творческата му дейност и личния му живот, придружени от откритото му несъгласие с действията и политиката на китайското правителство. При Вейвей протестът е както под артистична форма, така и под формата на открито заявяване на становище относно цензурата и други проблеми в Китай.

Къде и Кога:
11 март – Червената къща от 18:30 ч.
20 март – Червената къща от 19:00 ч.


AMOUR / ЛЮБОВ 2012

Защо:
Филмът на Микаел Ханеке с многобройните си награди и изключителна актьорска игра и режисура е безспорно филм-събитие. Какво става с любовта когато тя започва да умира пред очите ти? И тук не става въпрос за изневяра, а за старостта и момента, в който срещу теб стои човек, който заради деменция не помни кой си. Един тих и изключително непретенциозен филм, който дава своето мнение по въпросите за любовта, живота и смъртта

Къде и Кога:
06 март – Дом на киното от 13:45 ч.
10 март – Cinema City от 19:00 ч.
17 март – НДК Зала 1 от 20:30 ч.
21 март – Кино Люмиер от – 20:30 ч.
28 март – Euro Cinema от 20:30 ч.
30 март – Дом на киното от 15:30 ч.


ЦАРСТВОТО НА ПЪЛНОЛУНИЕТО / MOONRISE KINGDOM 2012

Защо:
Ако още не сте гледали последния филм на Уес Андерсън, то съветът ни със сигурност е да намерите време за него. Смятан от много критици за един от най-добрите филми за 2012-а година, той ни представя първата любов на две деца и как те искат да избягат от ненужно сложния и объркан живот на възрастните, но не сладникаво, а само както Андерсън може – емоционално странно, точно така, както си спомняме първата любов . Звезден актьорски състав, детайлност до най-малкия елемент и невинността на детството в прекрасни сцени и саундтрак.

Къде и кога:
30 март – Дом на киното от 18:30 ч.
20 март – Кино Люмиер от 21:00 ч.


РЪЖДА И КОСТИ / RUST AND BONE 2012

Защо:
Това е от тези филми, които започват с тъжна история от действителността и преминават през още по-тъжна история. После се случва нещо, заради което всички тъжни истории са си стрували, но всичко пак се обърква и точно когато си мислиш, че не може да се случи нищо още по-тъжно, то се случва! Всичко това води до осъзнаване на истински важното и преминаване от фаза на просто съществуване към пълноценен, макар и доста труден живот с хора, които те обичат и ти обичаш. Леко объркващ, но прекрасен филм, с още по-прекрасните Марион Котияр и Матиас Схонартс. Задължителен не само заради факта, че попада в категория “европейско кино”

Кога и Къде:
08 март – Cinema City – 21:10 ч.
17 март – Cinema City – 21:00 ч.
21 март – Кино Люмиер – 18:30 ч.
23 март – Дом на киното – 21:00 ч.
28 март – Дом на киното – 18:30 ч.


ЦВЕТЪТ НА ХАМЕЛЕОНА / THE COLOR OF THE CHAMELEON 2012

Защо:
Вече доста се говори около поредения силно очакван български филм. Това, което знаем със сигурност е, че той е стилна пародия на шпионски филм и мрачна политическа комедия с участието на Руши Видинлиев в ролята на тайния агент Батко Стаменов, което донякъде ни е достатъчно.

Къде и Кога:
10 март – Дом на киното – 18:00 ч.
11 март – Дом на киното – 16:00 ч.


HOLY MOTORS / ХОЛИ МОТЪРС 2012

Защо:
Holy Motors може да бъде описан като странна драма, написана и режисирина от Леос Каракс, в която се разказва за мъж, пътуващ между няколко паралелни живота. В образа на този мъж всъщност има още толкова много, че не може да се опише, а трябва да се види.

Къде и Кога:
10 март – Cinema City – 21:30 ч.
14 март – НДК Зала 1 – 20:30 ч.
24 март – Кино Люмиер – 20:30 ч.