Астрологията е подходяща за изграждане на персонажи, защото добавя малко ирационалност, магия и търси смисъл, дори когато такъв няма. Не, че искам да напиша следващите “Братя Карамазови”, целта ми е далеч по-обикновена — ще правя хороскопи на известни герои от филми, книги и сериали. Определящи ще са техните характери и няма да се съобразявам с рождения им ден, ако е споменат. Има много изписано за зодиите на различни персонажи, но само Слънцето е скучно. Далеч по-вълнуващо е да включим всички планети, чието влияние обяснява защо двама човека от една и съща зодия често нямат нищо общо. Или поне на теория.

Тези текстове ще са пълни с предположения и нагли спекулации, но се надявам поне да стават за четене. Ще видим дали ще успея.

Механичен, амбициозен и хладен, но с добри намерения. Не е нужно много мислене, за да се досетим за коя зодия се отнася. Козирогът може да подейства като леден фронт на всеки разговор, той не се срамува да има мнение по всеки въпрос и да го заяви с категорична самоувереност. Иначе е пълен с добри качества, повечето — абсолютна класика за добрия, макар и често неразбран герой; тук се нареждат принципност, вярност, упоритост и задълбоченост. Които,

изведени до крайност, се превръщат
в прословутата студенина

Няма да спорим, тя е в състояние да изтика всичко друго до стената, с вдигнати ръце. Ако обаче приемем превръщането на Мърфи в Робокоп като символ на пълното отдаване на дълга и професията, то това е най-подходящата зодия. Помним как всички кандидати за Робокоп 2 се самоубиха, защото не искаха да живеят в механично тяло и да ядат бебешко пюре докато всичко човешко в тях умре. Подозирам, че това са разни слабашки, подвластни на емоциите водни знаци. Е, козирогът не е такъв. Да, чувствата му са силни и дълбоки, но той успешно се прави, че не ги вижда. Неговият механизъм за самосъхранение. Лошото е, че другите вярват в този театър и никога не са насреща, когато той има нужда. И как да бъдат, ако са изпуснали единственото издайническо трепване на окото му?

Доста хора отдават голямо значение на асцендентите, може би за да извинят с тях зодията си. Разбирам ги, не е приятно да ти говорят с клишета — деспотичен рак, праволинеен овен, горделив лъв. Когато имаш нещо като втори шанс, ако не си уцелил джакпотa на вселената, трябва да го използваш, защо не? Всъщност той показва външния вид, поведението ни и ролята, в която се чувстваме най-комфортно. За последното —

1

не гарантирам, че на Мърфи му е добре
в тялото на Робокоп

и все пак, асцендент като водолей би обяснил необичайната му форма. Това е знакът на новаторите, революционерите, новите технологии и машините. Той поставя слънцето му в позиция, която според древните астролози може да те изпрати в затвор, болница или лудница. Естествено, в момента никой няма да я разтълкува като обещание за престой зад решетките и въпреки това ми харесва идеята за тялото на Робокоп като затвор между човешкото и механичното, естественото и противоественото. То е събудено за нов живот след смъртта и напомня за друго същество с минало на човек. Защото не случайно на сметището Кларънс се опитва да убие Робокоп с кол в сърцето. Въпреки че вампирите са много по-секси, те също са извън нормата, нарушават природните закони и ги пренаписват спрямо човешката воля.

2

Надявам се някой твърде религиозен да не стреля по мен, но

позицията на слънцето му го доближава
и до Исус —

не в смисъл на месия, това е екшън все пак, а като символ на саможертвата. И за да не ми се подиграват много на тази асоциация, само си спомнете как го разстреляха, разпънат на невидим кръст, с разперени ръце и крака.

Лошо е да се смея на нещастието му, но щом Робокоп започне да говори, леко ме хваща срам. Думите излизат едва-едва и ти идва да му креснеш. Много хора ще кажат “ами да, щото е машина”. Астрологията обаче не е по лесните обясниения и ще заяви, че планетата на комуникацията, Меркурий, е в козирог. Следователно той говори бавно, защото анализира и планира в дълбочина, непозната за някои от по-умелите комуникатори.

Във филма само можеш да се досещаш за чувствата, така че не е лесно да решиш къде се намира планетата на любовта. Да, Мърфи обича семейството си, но без да включва непременно топлина — по-скоро знае какво е добро за тях, избягвайки да се съобразява как се чувстват.

Можем да го виним, ако не беше така
жесток и към себе си —

щом трябва, ще подтисне емоциите и ще престане да кисне пред къщата на семейството си. Затова мисля, че и Венера е в козирог, а близостта ѝ до Слънцето показва харизма и успешна работа с жени. Още доказателства? Той не е флиртаджия, има чар на самотник, не си губи ума току-така и даже го използва по предназначение — да държи изкъсо сърцето му. Емоциите продължават с Луната и търсим знак, в който тя няма да плаче за всяко котенце в беда. Във водолей нейна първа грижа е човечеството. Интересува я голямата картина, общото благо, докато някои дребни детайли като личното щастие
никога не са обект на внимание. Изглежда дистанцирана и странна, но е идеалист, който няма да те остави вън, под дъжда от куршуми.
Нещата са винаги под контрол в света на силния козирог, дори това да отнеме известно време и наместване. Затова малко или повече насилие не го плашат. За Робокоп това означава Марс в овен. Подобно на козирога, огненият знак не се спира пред нищо, но за разлика от него, когато го ядосат много, много, гневът успява да помете всякакви останки от разум.

3

Не чак да харесва хвърчащи кръв,
зъби и черва

те просто не му правят впечатление.

Независимо колко е силен Робокоп, не може да мери с твърдоглавеца Сатурн, особено ако се е заел с любовта. В случая под негово влияние попадат близнаци, знакът се отличава с лекота на общуването, но ако големият злосторник е там, ще му пречи да казва каквото иска и често щастието ще му се изплъзва на косъм.

Уран е ексцентричен, прави резки промени на съдбата ни и без никаква милост може да ни отнеме всичко или, макар и по-рядко, да ни даде всичко. На финала виждаме, че е имало някакъв глобален смисъл от страданието, но той е разбираем само за мазохисти и фенове на “50 нюанса сиво”. Това влияние е в кариерата на Робокоп, която се символизира от скорпион, знака на смъртта, но и прераждането. Тъй като е намесен и ексцентричният Уран, той си играе по доста нечестен начин — заменя човешкото тяло с механично. Един вид, прераждането все пак се случва.

Въпреки този известен дискомфорт, Мърфи продължава да вижда професията си като мисия. Обикновено Нептун работи така — планетата на идеализма, но и заблудите, може да те накара да продължаваш, дори без реалността да ти дава и капка надежда. Драмата е пълна с Плутон в дева, в конфликт със северния възел в стрелец — точката, която управлява съдбата ни. Не е лесно, когато планетата-разрушител прави всичко възможно да бъдем нещастни. Е, с цел постигане на някакво по-висше, съвършено знание. Но на кой му пука, когато в крайна сметка не можеш да се насладиш дори на един обяд като хората.

Със същия хороскоп, Робокоп би могъл да се превърне в отшелник или религиозен лидер. Може да звучи абсурдно, но най-хубавото в астрологията е, че дава много възможности. Въпросът е какво избираш.

4