За всички е ясно до каква степен вирусното разпространение на музика и на клипове в нет-пространството през последните години провокира и стимулира голямата демократизация на този формат – като процес на реализация и като съдържание. Виртуалният флирт между визуалните и саунд артистите и завихрилото се поколение “сибер публика” е незабавен, спонтанен, неконтролируем и чисто интуитивен. В тази връзка, и през току-що изминалата година се убедихме, че не високият бюджет на едно видео му осигурява задължителен ефект (D E N A & Bontchev & Burchardi aka miniartist – благодаря ви). Залагането на даден жанр, специални ефекти или миксиране на дисциплините също не е вечно печелеща формула (Skrillex & The Doors & Radical Friend – моите уважения за труда момчета, но за мен някак си не ви се е получило).

Но нека да се върнем към нашия “best of” музикални видеа за 2012.

Разбира се, че всяка една селекция е до голяма степен субективна. Тя е резултат от лични натрупвания, в случая визуални, естетически и музикални, доза личен вкус и очаква да намери съмишленици. Все пак трябваше да формулирам един обобщаващ критерий, за да защитя подбора си. Преди всичко, разбира се е “идеята”, но отвъд всичко търся срещата, синхрона, алхимията между музика и картина. Търся онова видео, което прави даден трак по-голям от музиката, напипва пулса му, носи енергията на неговия композитор, материализира и сублимира истинския му аватар. Ако говорим за класика – U2 и Depeche Mode нямаше да бъдат това което са без Антон Корбин. Днес спокойно можем да кажем, че WhoMadeWho намериха своя Goodboy!, Woodkid aka Yoann Lemoine намери своя… Yoann Lemoine.

И така, това е малък новогодишен подарък за всички music & video freaks (надявам се да има изненади и за вас), за мечтателите, за неспокойните и търсещи души. За всички останали…

#32

Pachanga Boys – We Are Really Sorry (Official Trailer 2)

#31

Grizzly Bear – Yet Again
Directed by Emily Kai Bock

#30

The Phenomenal Handclap Band & Peaches – Walk The Night
Directed by Natasja Maria Fourie

#29

iamamiwhoami – Drops
Directed by Robin Kempe-Bergman

#28

D E N A – Cash, Diamond Rings, Swimming Pools
Directed by Bontchev & Burchardi aka miniartist

#27

Sébastien Tellier – Cochon Ville
Directed by Alex Courtes

Използвай навигацията, за да видиш останалите видеа: