[wide][/wide]

Музикалният филм “Балканска мелодия” е посветен на откривателя на световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове” Марсел Селие и тяхната истинска киноистория.

Гледахме лентата в откриващата вечер на тазгодишния фестивал “Киномания 2012”, а начинът, по който немският режисьор Щефан Швитерт е прадал балканския фолклор през очите на Марсел и Катрин Селие ни вдъхнови и ни накара да се гордеем със страната си.

Срещнахме се един от копродуцентите на филма – Мартичка Божилова (Agitprop), за да научим повече за българската следа в продукцията.

“Балканска мелодия” препоръчваме да гледате и днес от 19:00 часа в Музикален театър на бул. Васил Левски 100.

Защо реши да подкрепиш и съответно копродуцираш проект като този на Щефан Швитерт – един документален филм, който отдавна беше нужен на бългаската публика?

За нас, Агитпроп, е много важно филмът, с който се захващаме, да бъде с високо художествен потенциал и темата да бъде такава, че да интересува самите нас, за да ни е забавно докато работим, а и да дадем всичко от себе си. Освен това да вълнува публиката, да накара хората да мислят, да информира и да развива гледната точка на зрителя. Щефан Швитерт е звезда на музикалното коно назапад с множество награди и страхотни филми, които имах удоволствиоето да видя когато се запознахме.

Как протече работата ви заедно?

Щефан е режисьор с много опит и работата ни заедно беше много градивна и лека. Той самият е фен на нашите филми и с лекота даде възможност на операторите Мисирков и Богданов да свършат великолепна работа по заснемането на българската част от филма.

Колко важен е за теб българският фолклор? Имаш ли определени предпочитания или принадлежности?

От малка съм пяла професионално в хорове и знам доста песни, включително и фолклор. За мен това е запазената марка на България и беше голям шанс за мен да бъда поканена от швейцарските и немските ни копродуценти да работим заедно в „Балканска мелодия”. Интересното тук е, че балканският фолклор – румънски и български – е погледнат отвън, без излишни детайли, характерни за местните интерпретации, и е показан с изключително любопитство, симпатия към героите и респект към гениалната музика, без да спестява характеристиката на бездуховното време, в което живеем.

“Балканска мелодия” определно доказа, че има сериозна публика с първата си прожекция за откриването на фестивала “Киномания 2012”, но какво се случи след това? Можеш ли да споделиш някои от мненията, които чу след първата прожекция?

Ние самите бяхме изненадани от тази първа среща с публиката – имаше аплодисменти и одобрителни възгласи горе-долу при всеки епизод от над двехилядната аудитория. На премиерата, след прожекцията, имаше опашка от хора, повечето млади, които искаха да разговарят с Щтефан и с мен за филма. Всички бяха изумени от фактите във филма, удовлетворени от ценната информация и поразени от прекрасната музика.

Като пряк участник от българска страна, как се почувства когато видя разликата между славното минало от старите ленти и действителността в сегашно време при жените от Мистерията на българските гласове?

Това е част от действителността, в която живеем. В момента духовността е отстъпила място на чалгата и агресивния начин на живот. Жените от хора са показани с голяма доза реализъм и респект. Те трябва да се борят в среда на дива пазарна икономика в т.нар. шоубизнес.

Защо ни препоръчваш точно този филм в момента?

Защото е прекрасен повод да си подарите час и половина предколедно настроение с гениалната балканска фолклорна музика, звездните музиканти, показани по много откровен начин – с чувство за хумор, но и с гордост, че и ние сме дали нещо на света.