[wide]
The-Great-Gatsby_01
The-Great-Gatsby_05
The-Great-Gatsby_03
[/wide]

Няколко седмици остават преди да разберем дали екранизaцията на Великият Гетсби от Баз Лурман ще бъде само захаросана цветна 3D експлозия или филм, оправдаващ култовия статус на творбата на Ф. Скот Фитцджералд.

Голямата лъскава премиера ще се състои на фестивала в Кан на 15-и май, макар и световната да е 5 дни по-рано. Със сигурност ни очакват снимки от червени килими, които ще помним до края на годината и коментари за филма в двата крайни полюса.

И да, точно това ще превърне маркетинг кампанията около филма в още по-шумна и натрапваща се, но какво пък, стига лентата да оправдае очакванията ни.

А защо точно тези наши очакванията са толкова големи?

Книгата

Ако случайно още не сте я чели, което е съвсем съмнително, то поне знаете, че това е една от най-популярните книги въобще. Периодът е емблематичен за САЩ и не случайно новелата на Фитцджералд се смята за може би най-доброто документиране на Америка през 20-те. Сюжетът се върти около това колко гнила всъщност е американската мечта, разказано на фона на джаз, пищни вечерни коктейли, красиви дрехи и любов.

The-Great-Gatsby_02
The-Great-Gatsby_06
The-Great-Gatsby_04

Актьорите

Първата екранизация датира от 1974 г. и със сигурност версията с Робърт Редфорд и Миа Фароу ще бъде съпоставяна със съвременната – тази на Лурман, в чиято главна роля е Леонардо Ди Каприо.

Така известната Дейзи е Кари Мълиган, а към тях добавяме и Тоби Макгуайр, Джоел Едгертън, Исла Фишер и Джейсъм Кларк.

Дали това ще е филмът, който ще даде дългочаканата втора номинация за Оскар на Леонардо?…

Музиката

Заради забавянето на премиерата на филма, както поради климатични обстоятелства в Австралия, така и заради проблеми с филмовото студио, което го продуцира, Баз Лурман имаше време да работи нашироко в сътрудничество с Джей Зи.

Точно по тази причина саундтракът е като представителна извадка на съвременните топ чартове – изпълнители като Бийонсе, Флорънс Уелш, Лана дел Рей, The XX, Готие, самият Джей Зи и още много от най-популярните музикални артисти в момента. От парчетата, които сме чули до сега, може да кажем, че ако филмът по някаква необяснима причина не си заслужава, то саундтракът ще бъде запомнен.

Prada-the-great-gatsby

Prada

Най-вероятно след колаборацията на Лурман с Миуча покрай миналогодишната изложба в Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк, посветена на Прада и Елза Скиапарели, австралийският режисьор решава да покани италианската дизайнерка да реинтерпретира така популярните рокли с ниска талия от джаз ерата.

Прада разбира се е безкомпромисна и още от скиците виждаме една интересна гледна точка върху лежерната романтика в дрехите от тези времена.


След всички тези доводи знаем само, че когато тема в киното бива обсъждана толкова много и ревностно, то има какво да се очаква.

А до 10-и май, в главите ни остава само един от най-известните цитати от книгата:

“Когато бях млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава се върти в главата ми. “Почувстваш ли желание да критикуваш някого – ми рече той – просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти.”