[wide]
DSCF1140
DSCF1125
DSCF1124
DSCF1123
DSCF1133
[/wide]

Харесваме хора, които успяват да ни накарат да мислим или най-малкото да ни вдъхновят с нещата, които правят. Вито Валентинов е в топ местата на родната класация като артист, който успява да те накара да вникнеш в изкуството му не само с най-малко едно от сетивата, а най-вече с мисълта.

Новият му проект е инсталация, с която той експериментира визуално, фокусирайки се върху взаимоотношенията между светлината, материята, времето и пространството. Става дума за скулптура, която е като вкаменелост на едно микро събитие – когато светлината пътува към материята, застинала в момент преди да я достигне.

От 17-и април до 19-и май в изложбеното пространство на софийската галерия “Васка Емануилова” ще бъде разположена група от триизмерни обекти, чиято геометрия е препратка към различни видове минерали, разпознаващи се със своите силуети и ярки цветове. Вито ги представя само като форми, “отнемайки” им цвета. Към обектите ще бъдат инсталирани допълнителни пластични елементи, които презентират една своеобразна аура – светлината, разбита спектрално, но уловена в миг.

DSCF1129
DSCF1147
DSCF1138

Ние, от своя страна, заснехме процеса на тази творба – от началния сблъсък на мисли и идеи, пресъздадени в скиците на Вито, до крайната скулптура, замръзнала във времето. Въпреки всичко, горещо препоръчваме да видиш всичко това наживо.

Откриването на самостоятелната изложба на Вито Валентинов, озаглавена СЕКСТЕТЪТ НА СИЙФЪРТ /SEYFERT’S SEXTET/ ще бъде на 16-и април от 18:00 часа в галерия “Васка Емануилова“.


С партньорството на Societe Generale Експресбанк & All Channels Communication Group

[aside]Снимки: Under The Line[/aside]