Вики Книш

Вики Книш е фотограф и графичен дизайнер, с чиито творения със сигурност сте се срещали през последните години. Тя бе куратор и участник в детското издание на последния Sofia Design Week, а чудесните й илюстрации, керамика и текстил намериха почетно място в много домове.

Каква е концепцията зад Minushka?

— Minushka е бранд и магазин, в който продавам нещата, които измислям, създавам и произвеждам. Вярвам, че най-правилният начин на “консумация” на изкуството и каквото и да е било друго е то да е полезно и приятно в ежедневието. Така рисунките и идеите ми хем са от полза и за двете страни, хем са приятели. Дните се нижат, нека да се нижат в хубава компания (усмихва се).

03
01
02
04
05
08

Разкажи ни за новата колекция.

— Новата колекция “Палечки” е вдъхновена от книгата на Елиф Шафак “Черно Мляко”. Това е женска книга, но е женска по един много симпатичен начин. Тя е като разговор със старата ти отракана приятелка, ей така над чашата чай посред нощите. В книгата Елиф говори с многобройните си “Палечки”, спори с тях и дискутира. Тази книга е и за майчинството, за това каква силна вътрешна промяна носи то.

След като я прочетох, помислих дали имам и аз “Палечки” и какви са те. Така се роди и колекцията – от мисълта до рисунката, дизайна, формите, физическото й присъствие. Оказа се, че имам много “Палечки” – от ядосани до летящи в небето, кокошки, смешки и отегчени офис-работници.

Още когато създавах “Палечки”, попаднах на блога на Яна Лозева и прекарах няколко часа, разглеждайки снимките, после си поръчах книгата й и още преди да се срещнем, знаех, че искам точно тя да направи фотосесията. Аз също снимам, обаче този път исках да мине през очите на Яна. Има страхотна нежност и чувственост в стила й, исках много да работим заедно, просто си я почувствах близка.

По същия начин мислих за Ника и Марго, които се съгласиха да бъдат лицата на “Палечки”. Как може някой да не иска да снима тази сладка двойка?! Ника свърши чудесна работа и като стилист.

И така един ден просто отидохме до Елешница и се забавлявахме с чай от дюли, а Яна снимаше.

010
011
012
013
015
016
018
019

Какво те вдъхновява?

— Вдъхновяват ме децата, защото са толкова истински. И майките ме вдъхновяват. Майките са новите ми супер-герои.

Препоръчай ни музика/филм/книга?

— Аз слушам доста Фалшименто. За гледане препоръчвам Frances. Книгата е Art Forms in Nature: The Prints of Ernst Haeckel.

Какво си пожела за Коледа?

— Аз обичам България и искам България да е добре. Наистина, добре. На сериозен език това му викат “стабилна политическа и икономическа ситуация”. Това си пожелавам.


“Палечки” може да разгледате и да закупите на minushka.com.