[wide]
Plakat-Kombinat-1
Plakat-Kombinat-3
Plakat-Kombinat-4
Plakat-Kombinat-2
Plakat-Kombinat-5
[/wide]

Като видя красива работа на талантлив графичен дизайнер, често искам да я грабна, да я сложа в рамка и да си я поставя в хола. Повечето такива произведения обаче виждам само на тематични изложби. Затова се учудих и се зарадвах едновременно, когато разбрах за идеята на plakatkombinat.com. В тази чисто нова онлайн платформа са комбинирани 69 лимитирани серии принтове.

Става дума за графични творби от 19 водещи български артисти в областта на графичния дизайн, плаката, илюстрацията и графиката. Например, Иван Христов a.k.a. Fontan 2, авторът на визуалната идентичност на Горичка, Harmonica и Thirty Eight T-Shirts се представя с няколко жълто-черни плаката. В един от тях, той разказва историята на убийството на Майкъл Корлеоне (Ал Пачино) от “Кръстника” на Копола — само с шрифт и четири точки. Илюстраторът Ясен Згуровски пък, в типичния си поп-арт стил, прави своята артистична интерпретация на феномена “телевизионни екстрасенски”. А варненският художник Кокимото се появява с алтер-егото си в няколко ретро-драматични ситуации.

Куратор на Plakat Kombinat е Анна Симеонова, графичен дизайнер и плакатист. За Sofia Design Week тя подрежда и изложба с 19 работи от всеки един от артистите на онлайн галерията — в Апартамента на малките пет кьошета, която ще остане там до края на август.