Вера е най-вече популярна със своите чаши, а Зора с кожените си бижута. ZOVE е словосъчетание от първите срички на имената им и има приятно съвпадение с вече съществуваща българска дума, която носи смисъла на подкана, помни се лесно и е звучна.

DSCF3935

Представете се?

Вера: Близо десет години вече се занимавам с дизайн на порцелан. Това съм завършила и в Националната художествена академия. С годините имах възможност да работя по комерсиални проекти, които ме отказаха да създавам продукт на конвейер и да губя от себе си. Искам да изработвам изчистен дизайн, харесвам правилните геометрични форми. Чашите, които сега правя, са такива. Относно декорацията: трябва да е минимална и да не пречи на формата. Забавлявам се с всяка чаша поотделно, когато изписвам харесвани от мен фрази на известни артистични личности, като Чаплин, Айнщайн, Лагерфелд, Коко Шанел и др. Надписът се превърна в характерен за стила ми. Наскоро сбъднах и реализирах мечтата си – ателие, където да създавам и осъществявам идеите си.

Зора: Винаги съм рисувала, знаех от малка, че ще се занимавам с изкуство, това е моята мисия! Завърших живопис в Италия, след което и графичен дизайн. Преподавах няколко години в една италианска академия. Преди няколко години се завърнах в България и обединих творческите си възгледи и знания, реализирайки бижута и аксесоари от кожа и въжета. Работохолик съм. Кожата я изучавам вече повече от две години, характерното за моите аксесоари са ключовете и закопчаването с магнити, крайният резултат е много индивидуален, повечето от творенията ми са уникати – аксесоарите са нещо средно между колиета, яки, нагръдници, дори понякога цяла дреха.

DSCF3920

DSCF3912

Какво доведе до общата ви работа?

В: Познаваме се от много години и постепенно станахме близки, което доведе до общ проект. За първи път осъществяваме подобна форма на колаборация.

З: От едно известно време имам желанието да вкарам порцеланов елемент в бижутата си. Комбинацията от порцелан и кожа е много подходяща и с безкрайни възможности. Роди се идеята да превърнем чашите на Вера в бижута.

Разкажете ни малко повече за ZOVE.

В: Комбинираме вече готови елементи от порцелан, които използвам за дръжки на чаша, и кожа в най-изчистения й вариант. Търсенето на общ елемент ни доведе до геометрията, която всяка харесва и следва поотделно в своя личен стил чрез изчистени и семпли форми.

DSCF3919

Как протече колаборацията между вас?

В: В началото на лятото Зора се обърна към мен с въпрос за изработка на различни елементи от порцелан, но да не са мъниста, за нещо интересно и небанално. Посоките, в които поотделно сме намерили своята златна среда, предстоеше да се комбинират, а на нас ни допадна чистата геометрия.

З: Говорим общ език и си имаме доверие. Лесно се работи така. И двете имаме ателиета, в които работим на спокойствие и когато има нужда се виждаме или обсъждаме по телефона.

DSCF3917

Имаше ли конкретно разпределение на задачите?

В: Разпределението е по повод процеса на работа. Първият етап е подбирането на порцеланови елементи и тяхното изработване, което отнема сравнително кратко време. После идва сладката част с обсъждането пред огледалото кое с кое би стояло добре и кое изобщо ни харесва, измислянето на комбинации с нови елементи.

З: Няма как без разпределение, но то е чисто инстинктивно. Всеки се заема със сферата, в която е добър и наистина знае какво прави. Вера е човекът с керамиката, а аз – дизайнерът, който създава самите бижута. Разбира се, и двете се месим една на друга в работата си, нали сме екип. Много пъти тя ми носи една торба с всевъзможни парчета и аз се забавлявам в това да ги превърна в аксесоар. Някои са случайни, други търсени.

DSCF3916

Как протичаше комуникацията и как знаехте коя е правилната посока?

З: Комуникацията е най-важното нещо в една колаборация. При нас е лесно, защото имаме много подобен поглед над нещата. Интуиция и усет в комбинация. Двете държим на семплите форми, изчистените линии, цветовете и функционалността, това ни води в правилна посока според мен.

Колко време ви отне да стигнете до финалните резултати?

В: Смятам, че бързо стигнахме до изводите кое харесваме и кое отпада. Имаше и минимално лутане, но то отпадна бързо.

Бихте ли работили отново заедно?

В: С удоволствие.

З: О, да! Работата с друг човек винаги отваря нови и различни хоризонти, проектът с Вера е в самото начало има още много път, който тепърва ще извървим заедно. Забавно е!

DSCF3911

По бижута или по някаква друга идея?

В: Бижутата са началото. Не се знае утре какво ще ни родят главите.

З: Вече имаме идея за проект на лампи и други предмети за бита. В новите съвместни проекти ще запазим основните и характерни за нас елементи – кожа и порцелан.

Къде ви намираме сега и с какво се занимавате в момента?

З: За първи път показахме малка част от проекта в галерия Теста, това е началото, има голям интерес, което ни дава огромен стимул и ще видим, докъде можем да стигнем. В този предколеден период е пълна лудница, имаме страшно много работа, което е добре.

DSCF3915

Кои са предимствата да си дизайнер сега?

В: Да освободиш това, което носиш в себе си, да го представиш и да видиш как ще реагира аудиторията.

З: Много са. Имаме на разположение инструменти, които ни дават неограничени възможности. Лесно и бързо можем да покажем идеите си на света. Няма граници.

DSCF3910

Недостатъците?

В: Страната ни не се възползва достатъчно от творческия потенциал на многото млади и талантливи хора, които са напълно адекватни на международно ниво.

З: Всеки втори се прави на дизайнер.

Какво искате да ви се случи през 2016 г.?

В: Да сме здрави и моторът на идеите ни да не спира да генерира. Така ще се раждат нови проекти.

З: Още повече нови идеи, проекти, възможности и хора, които да се запознаят с бранда в България и по света.