Това са Wolfram (студио за проектиране и производство на осветителни тела), funkt (архитектурно студио), студио tochka & tochka (порцелан), Archabits (архитектурно студио), Светлана Мирчева (съвременно изкуство), Виктор Павлов (бижута), Катерина Сербезова (бижута) и Conveyer (архитектурно студио). Техен домакин бе работилницата на B2N, която им предостави възможност да развият своите идеи.

archabits

АРХАБИТС

3D принтер: Mcor IRIS
технология: Selective Deposition Lamination (SDL)
материал: хартия

Представете се – с какво се занимавате?

Ние сме Анастас и Бистра от Archabits. Занимаваме се с архитектура, интериорен и продуктов дизайн.

Какъв е вашият стил и с какви материали и технологии най-често боравите?

Не можем да самоопределим стила си, но той е естествено продължение на всичко онова, което харесваме и правим – музика, цветове, хобита. Най-често работим с дървесина, като се опитваме да изпробваме и нови видове и технологии за обработка. Обичаме да я съчетаваме с контрастен на нея материал (метал, вълна, стъкло…).

Каква е вашата идея тук?

В изложбата се включваме с втора серия дървени магнитни играчки от серията ESNAF – Бременските музиканти. Избрахме тази изложба, за да я покажем за първи път и да изпробваме специфичното подреждане на животните от приказката чрез 3D принтиране на модела. В изложбата ще покажем как авторите на една идея, могат да използват 3D принтирането, както за прототип и изследване на формите и тяхната устойчивост, така и за демонстрационен модел пред изпълнителя, който ще изработва изделието.

Какво ви хареса в работата с технологията на 3D принтиране?

Хареса ни многообразието от възможности, което дават тези технологии.

conveyer-2

CONVEYER

машина: BLUEPRINTER M3 и Artec скенер
технология: Selective Heat Sintering (SHS)
материал: термопластична пудра

Представете се – с какво се занимавате?

Ние сме студио Conveyer и работим в сферата на архитектурата и дизайна.

Какъв е вашият стил на работа?

Подхождаме индивидуално според конкретните условия на всяка задача. Най-често боравим с тухли на обекта и стиропор в офиса, докато макетираме.

С каква идея участвате тук?

Използвахме 3D скенер, за да дигитализираме външната структура на природна форма.
С INSIDEOUT изследвахме смяна на мащаба във връзката човек–природа, както и обърнахме обичайната гледна точка, като влязохме в обекта и видяхме структурата му отвътре. Според нас, едно от приложението на 3D принтерите за архитекти е възможността да се представят с модел проекти за интериорни пространства с неправилна геометрична форма, което без тези технологии е трудна задача.

Какво ви хареса в работата с технологията на 3D принтиране?

Прецизността и възможността да можеш да “макетираш” всичко, което можеш да моделираш.

katerina-serbezova

Катерина Сербезова

3D принтер: Blueprinter M2
технология: Selective Heat Sintering (SHS)
материал: термопластична пудра

Представи се – с какво се занимаваш?

Казвам се Катерина Сербезова и съм архитект. От около две години насам се занимавам с дизайн и изработка на бижута, които представям под името Serendipity.

Какъв е стилът на твоите произведения и с какви материали и технологии най-често боравиш?

Не бих казала че в работата си се придържам към определен материал или технология. Непрекъснато търся и опитвам нови неща. Харесва ми да експериментирам и да се изненадвам от резултата. Относно стила, бих казала че нещата ми винаги носят усещане за нещо крехко, почти ефимерно, отнесени и женствени са.

С каква идея участвате тук?

Нямах предварителна идея. Заинтригува ме темата на форума и беше по-скоро провокация, която отправих към себе си. Определено не съм дигитален тип човек, но съм любопитна към неща, които не познавам. “Post-digital” разбирам като период, в който технологията, следвайки хода си на развитие, някак естествено стига до своето отричане и започва да създава реплики на най-съвършения творец – Природата.  

Какво ти хареса в работата с технологията на 3D принтиране?

Многото възможности и това, че реално всяка една идея, колкото и на пръв поглед невъзможна и абсурдна да изглежда, лесно може да бъде превърната в материален обект и то с такава прецизност на детайла, каквато трудно би могла да се постигне по друг метод на работа.

funkt

Студио funkt

3D принтер: Zortrax M 200
технология: Layer Plastic Deposition (LPD)
материал: Z-ABS

Представете се – с какво се занимавате?

Студио funkt – занимаваме се с архитектура и дизайн.

Какъв е стилът на вашите произведения и с какви материали и технологии най-често боравите?

Опитваме се да нямаме стил, въпреки че хората ни познават най-вече с работата ни с дърво, но не се ограничаваме само с това.

С каква идея се включвате в изложбата “Вариации на 3D принтиране”?

Идеята ни е за малка, обикновена и икономична лампа с LED осветление и сменящи се части за различен режим на работа и закрепване – висяща, монтирана върху мебел или на стойка. Подходяща е за серийно производство и би могла да се продава по железариите във вариантите си.

Какво ви хареса в работата с технологията на 3D принтиране?

Можеш бързо да видиш резултат и да изчистиш недостатъците по модела.

svetlana

Светлана Мирчева

3D принтер: Mcor IRIS
технология: Selective Deposition Lamination (SDL)
материал: хартия

Представи се – с какво се занимаваш?

Казвам се Светлана Мирчева. Занимавам се със съвременно изкуство и дизайн.

Какъв е стилът на твоите произведения и с какви материали и технологии най-често боравиш?

В съвременното изкуство произведенията ми са дигитални изображения, принтове, обекти, модели, колажи, намерени неща, кратки анимации, инсталации, видеа. В графичния дизайн това са плакати, корици, книги, албуми, списания, илюстрации, анимации, лога, опаковки, уеб страници. Технологиите винаги са различни, според отделната идея и случай. Обичам да изпробвам нови неща. Харесват ми хартията, ярките мастила, плексигласа и пластелина. И дигиталните екрани.

С каква идея се включваш в изложбата?

В изложбата се включвам с модел на книга, 3D отпечатана от хартия. Страниците й са сякаш постепенно пробити, на етажи, като в диамантена мина, и ние можем съвсем буквално, а и метафорично, да се гмурнем навътре в книжното тяло, в “Тялото на езика”.

Книгата е несъществуваща, съставена е от страници на много други книги. Текстовете в нея са различни американски текстове от 60-те, несвързани на пръв поглед помежду си, но преплитащи се и създаващи нов текст, неясен и любопитен, възбуждащ въображението и пораждащ асоциации, а може би и въпроси.

Какво ти хареса в работата с технологията на 3D принтиране?

Харесва ми, че всичко, което излиза от принтерите, е триизмерно и може да се пипне. Това са много възможности една идея да бъде осъществена по нови, неподозирани начини.

tochka-and-tochka

tochka & tochka

3D принтер: MakerBot
технология: Fused Deposition Modeling (FDM)
материал: PLA

Представи се – с какво се занимаваш?

Рада Дичева художник и дизайнер на студио tochka & tochka, в което съм партньор и съосновател. Студиото ни създава арт обекти за интериора и продуктов дизайн. Проектираме и изпълняваме сами нашите продукти. Работим по индивидуални проекти с клиенти за конкретна среда.

Какъв е стилът на твоите произведения и с какви материали и технологии най-често боравиш?

За мен в дизайна е важна ясната идея. Тя определя подхода, материала и крайния резултат. Понякога това е чист силует, а понякога е интересна структура и богата повърхност, която подчертава характера на формата. Когато работя с порцелан, предпочитам да запазя благородството и естествената белота на материала. Използвам класически технологии, но изграждам чисти форми, които да провокират необичайната гледна точка към предмета и неговата функция. Функцията е важното условие в задачата. За мен стилът се ражда, не е цел.

За създаването на предмети обичам да използвам порцелан и различни керамични материали. Те дават огромни изразни възможности и са подходящи за ежедневна употреба. Работата с тях преминава през много етапи и технологични процеси. Първи и много важен етап е проектирането. Следват създаването на прототипи и гипсови калъпи, отливане, сглобяване, ретуширане, глазиране и няколкократно изпалване на изделието до оформянето на крайния продукт. Възможна е и употребата на други технологични процеси в зависимост от целта, която сме си поставили и материала, с който я реализираме.

С каква идея се включваш в изложбата “Вариации на 3D принтиране”?

Създаване на прототипи на серия чаши “Fingerprint”. Чашата е един от предметите, които всеки притежава. Тя се свързва с нашето ежедневие. Най-честата употреба на чашата е за пиене на чай или кафе. Докосването и допирът са важни за възприемането на предмета. Както всички знаем, пръстите на ръцете ни притежават папиларни линии, които са индивидуални за всеки един човек и по тях може да го разпознаем. При допира на човека с предмета се появява буквално и безсъзнавано взаимодействие. Ние бележим чашата при допира, но тя също ни определя с вида и начина, по който я употребяваме. Силуетът на чашите “Fingerprint” е изчистен и вдъхновен от японската традиция на чаши за пиене на чай, а папиларните линии, поне стократно увеличени и буквално пренесени от отпечатък, изграждат повърхността и създават фокуса на моята идея.

Какво ти хареса в работата с технологията на 3D принтиране?

За мен провокацията е защо и как бих използвала 3D принтирането в процеса на създаване на един продукт. Реших, че това ще е създаването на прототипи на серия чаши чрез 3D принтиране. Реализирането на конкретния прототип по класически начин би отнело много време. Чрез 3D принтирането се постига абсолютна непосредственост и точност на формата спрямо проекта. Принтираният обект от пластмаса е устойчив за съхранение и не се поврежда лесно по време на изработване на гипсови калъпи, което е следващ етап при създаването на продукт от порцелан или керамични материали.

Viktor-Pavlov

Виктор Павлов

машина: BLUEPRINTER M2 и PEGASUS
технология: SLA Stereolitography
материал: Фотополимер

Представи се – с какво се занимаваш?

Изработвам бижута и малки обекти.

Какъв е стилът на твоята работа?

Харесвам старите технологии и работата на ръка, затова ми е интересно предизвикателството да работя със съвременна технология, каквато е 3D принтът.

С каква идея се включваш в изложбата?

Представям своите машинизирани природни форми. Тук идеята е, че с развитието на технологиите нещата около нас губят границата си и своята обичайна форма.  

Какво ти хареса в работата с технологията на 3D принтиране?

Позволява голяма прецизност и принтира неща, които трудно можем да си представим и да изработим.

wolfram

WOLFRAM

3D принтер: Zortrax M200
технология: Layer Plastic Deposition (LPD)
материал: Z-ABS

Представете се – с какво се занимавате?

Студиото ни работи със светлина. Създаваме осветление, осветителни тела, светещи мебели, концептуални светещи обекти. Работата ни обхваща целия цикъл – от идеята, през проектирането, създаването на прототипи, до крайната реализация.

Какъв е вашият стил на работа?

Може би стилът ни може да се характеризира като минимализъм. Работим с чисти обеми, цвят, материалност, структура. Опитваме се да изразим идеята с най-малко средства, да доведем формата до най-голяма простота.

С каква идея участвате тук?

Идеята ни беше  да създадем минимално осветително тяло, като за целта създадохме вариации на хиперболизирани, с ретро препратка, фасунги, комбинирани със съвременни високотехнологични крушки. Идея е непряко свързана с това да използваме специфичните възможности на принтирането. Искахме да съкратим и опростим процеса по създаването на прототипи.

Какво ти хареса в работата с технлогията на 3D принтиране?

Противно на големите възможности на технологията, ние подходихме към съприкосновението си с нея, като започнахме от най-малкото. Да произведем прости форми. Започнахме и наблюдавахме какво се случва. Технологията поведе процеса, като някои от началните проби станаха основа за създаването на съвсем нови форми. 3D принтирането е уникална технология, която ще доведе след себе си съвсем различен подход към формообразуването, както всъщност винаги се е случвало в историята при възникване на нова технология или материал.

Изложбата може да се види до 28 юни в Капана Пловдив, ул. Куртевич 3