Koleliba – малката голяма мобилна къща, която да вземеш със себе си на море, на планина, а защо не и в големия град.

maps

Зад проекта стои младата и талантлива архитектка Христина Христовa. След няколко разменени мейла се срещаме, за да ми разкаже повече за себе си и за нейната Koleliba.

IMG_1009

Още от първия момент Христина прави впечатление на един силно устремен човек. Родена в Русе, тя идва в София, за да учи архитектура, след което заминава за Лондон, където работи в архитектурно студио. Прекарва две години в Англия, но в последствие се връща, за да живее и работи в България.

IMG_2004-2
IMG_2037-2
IMG_2109-2

Разказва ми как работата в Лондон й е помогнала да развие своето усещане за детайла: “В България всеки иска всичко да бъде колкото се може по-голямо, а ценното всъщност е в детайлите и качеството на материалите”. Решава да се върне, защото вярва, че и тук могат да се правят качествени проекти. Именно в България проектира и изгражда първата Koleliba.
Създава я с идеята да бъде малка, но много функционална, напук на големите петзвездни хотели, пренаселили Черноморието. Казва ми “Вярвам, че може да си щастлив тук и сега, с това, което имаш. Просто трябва да го вярваш”.
Всички елементи за проекта събира сама с помощта на приятеля си. Използват основно български материали и както сами казват – дори да няма точно това, което искаш, винаги можеш да намериш начин. За изграждането на първата Koleliba рециклират стара платформа от ремарке, сушат сами дървения материал и намират най-подходящия шперплат. Така, с много усилия, създават къща на колела със силен характер и много лица. Едно пространство с тих и ненатрапчив дизайн, създадено с мисъл за човека и неговите нужди.
IMG_2082
IMG_2084-2
IMG_2097

Първата завършена мобилна къща дава летящ старт на проекта, а ние сме сигурни, че Христина има още много идеи, с които да ни изненада. Ако и вие мечтаете за собствена къща на колела, екипът е готов да я направи напълно съобразена с вашите специфични изисквания и нужди. Остава единствено да изберете следващата си дестинация.