Сигурен съм, че абсолютно всеки е изпадал в ситуация, при която е толкова гладен, че направо го хваща нервата. След това започва едно безкрайно прехвърляне на местата за хранене в центъра и респективното им отхвърляне едно по едно по ред причини, натрупани във времето. Накрая нервността се превръща в истерия и се стига до заключението, че в СОФИЯ ВЕЧЕ НЯМА КЪДЕ ДА СЕ ЯДЕ! За щастие напоследък това съвсем не е така. От известно време се роят нови и нови места за хапване, при това не просто задоволителни, а направо вълнуващи.

Първото, което бих искал да споделя е руската пекарна “Матрьошка“, находяща се на ул. “Ген. Паренсов” 24 – на ъгъла с ул. “Любен Каравелов”. Първото впечатление прави брандинга на пекарната отвън, който, както се досещате, е в типичен руски графичен стил с вездесъщата матрьошка. От тук нататък всичко е вкус и аромат. Храната се приготвя на място и пред самите клиенти, което е добър вариант за параноиците на тема “плюха ми в храната”. Там можете да държите под око готвачите докато правите поръчката и лично да се уверите в липсата на друго освен необходимото в чинията ви. А храната – ох, ох, ох! Храната е супер.

Ruska Pekarna (3)
Ruska Pekarna (2)
Ruska Pekarna (1)

Още като се приближиш към пекарната цялата улица ухае на прясно изпечени пирожки и колебяки. Има няколко вида вегетариански – с картофи и гъби, със зеле, със спанак и сирене, както и с месо. Опитвал съм ги всичките и са меко казано фантастични. Но с тях съвсем не се изчерпва това, което човек може да опита там. В пекарната се готвят и пресни супи по оригинални руски рецепти, които си заслужават не по-малко. Естествено няма как да липсват в менюто им домашно приготвени пелмени в различни варианти, както и няколко традиционни руски салати, които са убийствени за мезе на водка, че защо не и на домашна ракийка. Има и няколко вида десерти и напитки като личен фаворит за мен е морса – напитка, близка по вкус до нашите компоти, която има във варианти ягода, вишна и червена боровинка. Разбира се при все, че говорим за пекарна там се пече и прекрасен ръчен хляб. Помислили са дори за любителите кулинари – предлагат замразени варива (варенки и пелмени) в опаковки от половин и един килограм, които можете сами да приготвите вкъщи и да смаете приятелите си с умения. Иначе имате вариант да си вземете каквото ви сърце желае за вкъщи или да поседнете в самата пекарна и да хапнете набързо.

Персоналът е от млади, усмихнати и любезни хора, които с готовност и липса на досада обясняват на непросветените си гости същността на различните ястия. Ако собственикът е наблизо и разбере, че искате да пишете материал за пекарната му може и да ви почерпи домашен течен шоколад по стара руска рецепта, който, повярвяйте ми, е с точно онзи вкус от деството ни и направо ви идва да ударите един бърз казачок в негова чест. Накрая ще отбележа двете безспорни предимства освен прекрасната храна на пекарната – цените на всички вкусотии са напълно адекватни и на всичкото отгоре работят абсолютно всеки ден от 7 до 20 часа. Е как да не ги обича човек!?