Драго си пада малко ръб. Ще кажете “артист”, ама не е това. Той просто е над нещата. И това не е претенциозно, напудрено, въздух-под-налягане тип изказване. Напротив, той действително и съвсем натурално е над нещата.

DRAGO_PORN

Драго е дълбоко в основите на българския стрийт арт от самото му зараждане. PORN (или PXRN) е таг, който вероятно си забелязвал, ако някога си заглеждал стените на сградите в Търново, Варна, Русе, София и въобще страната. В самия край на 90-те Драго става част от крюто на Настера и Ендо, може би едно най-емблематичните за времето си. Техните рисунки са част от модерния градски пейзаж и култура у нас в последните 15 години.

DSCF4004

Опитах да попитам Драго нещо на тема вдъхновение и концепция. Той ме отряза. Каза, че вдъхновението е продукт на работа, много работа. Само така се раждат добрите идеи. “Това е много, много важно”, каза ми, “Не те удря, докато си стоиш на дивана. Трябва да бачкаш”.
DSCF3991
DSCF3988

Затова, след дълга пауза от артистично рисуване (повече от 7 години), това лято Драго напуска работата си в дигитално студио и се отдава изцяло на това, което ще видим на изложбата му FAKT UP. Това е първата му самостоятелна изложба и, за по-интересно, ще трае само ден. Името не е случайно – платната са много и големи, леко криви, доста дарк и с дискретно социално послание във всяка, което няма да пропуснете, а може дори да се припознаете в образа. Спокойно, няма да кажем.
DSCF3991
DSCF4003

За да не залитаме в излишни арт критики, най-добре да дойдете да видите сами. Денят е сряда, след 7:30. Мястото също е ново – казва се “Ето” и през деня ще служи за офис на няколко рекламни и медийни агенции в София, а от време на време ще организира и малки и интересни културни събития.
Повече за изложбата на Драго тук.