Още с влизането в ресторанта ставаме част от суетата преди официалното откриване. Цветовете от прекрасната есен навън ни очакват и вътре, където сме посрещнати от Нели в уютна и приятелска атмосфера. Тя и съпругът й създават “Багри”, като начин да изразят една идея – тази за запазването на традициите в храненето.
DSCF3855
DSCF3850
DSCF3859
DSCF3851

Първоначалният им замисъл е да създадат суши ресторант, тъй като самата тя е била суши готвач, но в процеса на търсене на подходящото място двамата се запознават с философията на Slow Food и започват активно да се включват в дейности, свързани със запазване на местни продукти и рецепти, стимулиране на земеделието и всичко останало, свързано с устойчивостта на храната. Промяната в начина им на живот довежда и до смяна на концепцията за семейния им ресторант.
Докато цялостната идея за “Багри” отлежава, Нели, съпругът й и група приятели решават да създадат младежката мрежа на Slow Food в България. Целта е да покажат на младите хора, че е възможно да се хранят по-добре без много усилия. По това време намират и своето място и ресторантът се превръща в реалност. С главния готвач Георги Димитров се намират съвсем случайно – запознава ги приятел на приятел. Оказва се, че освен че има солиден опит, той самият е страшно ангажиран с темата Slow Food.
DSCF3862
DSCF3861
DSCF3863

Основният акцент на ресторанта са сезонните продукти, внимателно подбрани от малки производители. Менютата са три – годишно, сезонно и дневно. В годишното е включено всичко, което се намира през цялата година. Сезонното се сменя, според това какво е свежо и вкусно през съответния сезон, а в дневното меню ще намериш всичко, с което усмихнатият екип ще те посрещне на обяд. Всеки уикенд вратите на “Багри” са широко отворени и ароматът на баница с ръчно точени кори, щрудели, палачинки и кафе DABOV приканват всеки минувач на вкусно съботно-неделно угощение.

DSCF3849
DSCF3866
DSCF3880
DSCF3888

Към апетитната храна предлагат само студено пресовани сокове, сиропи, локална крафт бира и домашни вина и ракии, изцяло съобразени с менюто. Не правят компромис с качеството и ако не могат да намерят един продукт в най-добрата му светлина, просто не го включват. Стараят се почти всичките продукти да са местни и използват възможно най-много от продуктите на Slow Food.
DSCF3882
DSCF3884
DSCF3877
DSCF3894

В бъдеще планират да организират много различни събития като например фермерски вечери, на които ще канят фермерите, с които работят и Slow Food вечери, на които ще представят продукти, които принадлежат към културата, историята и традициите и са включени в т.нар. Ark of Taste.
Имат семейната ферма, в която за момента отглеждат единствено овце и грозде. Планират да я разработят, така че да обслужва ресторанта. Имат и обособено място за изложбена част, където постепенно ще започнат да предлагат някои от продуктите за продажба.
Багри” те очаква на ул. Добруджа 10.