Тази година на 12 и 13 септември НОЩ / Пловдив празнува десетгодишен юбилей с гигантска програма от над 120 събития във всякакви галерии, музеи, халета, читалища, кина, улици и площади, та даже евангелски църкви и летищe. Разгледай цялата програма на сайта на събитието, а понеже е рожден ден, ние се съсредоточаваме да ти представим основните партита и по-интересните музикални събития в програмата, с които ще го отпразнуваме.

WARM-UP PARTY

Юбилейното десето издание на Нощта стартира още седмица преди официалната си програма с подгряващо парти в София. Днес в столичния бар KANAAL, след 21:00 часа, ще отбележим подобаващо началото на най-мащабната Нощ, организирана до сега.

САЮЛКЕ

САЮЛКЕ

Очаквайте музикална селекция от САЮЛКЕ от МЕЛФОРМАТОР, Пловдив, специални коктейли от ABSOLUT и приятната компания на организатори, участници, артисти и приятели на Нощта. САЮЛКЕ обещава да ни подготви за същинското събитие с подбрани музикални изненади от изминалите деситилетия в духа на юбилейното издание, на фона на качествена клубна електроника. Можете да чуете миксовете на САЮЛКЕ и Мелформатор, а входът е свободен.

KANAAL

KANAAL

Седмица по-късно се пренасяме в Пловдив. До 1:00 през нощта имаш време да разгледаш някоя от многото изложби в 27-те локации на програма Музеи и галерии, която е акцентът в петък. След това, ти препоръчваме да посетиш:

ПИЕР БИСМУТ И ПИСТАМАШИНА

Част от юбилейната програма, курирана специално за юбилея на Нощта от Фондация “Изкуство — дела и документи” и една от шестте ѝ локации, която ни звучи най-интересно, е Тютюневият склад, който ще намериш в програмата като Локация 83.

Тютюнев склад

Тютюнев склад

Там от 22:00 часа започва Silent Rock Festival — проект на Пиер Бисмут в изпълнение на Пистамашина. Целта на Silent Rock Festival е не да представи на публиката отделно произведение, а да превърне събирането на публика само по себе си в спектакъл.

Проектът критикува тенденцията изкуството да се превръща единствено в зрелище и ще бъде представен от Пистамашина — един от най-провокативните музикални колективи в България. Та в този концерт те ще свирят електронна музика, която обаче ще може да бъде чута едновременно само от един слушател.

Пистамашина

Пистамашина

Big Banda

Пред любимото ни artnewscafe пък ще има сцена, на която от 22:30 ще видим колективен проект между музикалната формация Space Dub Jammers и визуалните артисти Виктор М. Георгиев (сценограф), Анна Бачева (сценограф), Любомир Драганов (видео арт). Ще е нещо като уличен концерт на живо, осъществен в специално изградена пространствена среда, която включва концептуално осветление и видео прожекция.

artnewscafé

artnewscafé

АBSOLUT FACTORY

Ще продължим петъка естествено с официалното парти на НОЩ / Пловдив — ABSOLUT Factory, след 12:00 във Военния клуб на самия център на Пловдив, който за първи път отваря врати за Нощта и подобен клубен звук. Освен парти кулминация на Нощта, партито ще е и световна предпремиера на най-голямата глобална арт колаборация в историята на АBSOLUT с един от иконичните артисти на 20-ти век. Кой е той, ще разберем само на партито, където ще слушаме супер музикална селекция с участието на МЕЛФОРМАТОР, Clipper от Disco Comrades и Charlie Smooth от берлинските лейбъли Get Deep и Kleine Reise.

Четиримата от МЕЛФОРМАТОР ще дадат тон на нощта със запомнящи се аудиовизуални интерпретации в реално време, вдъхновени от електронната музика.

МЕЛФОРМАТОР

МЕЛФОРМАТОР

Друг любим музикален артист — Clipper oт Disco Comrades ще пуска разнообразна смесица от най-различни стилове и препратки към 70-те и 80-те — electro, cosmic, disco, italo, balearicа, new beat. Подгответе се със сетовете на Мартин, които са в Soundcloud и Mixcloud, както и с музиката му с останалите от Disco Comrades, които можете да намерите във Facebook.

Clipper oт Disco Comrades

Clipper oт Disco Comrades

Oт меката на електроната музика — Берлин, специален гост на ABSOLUT Factory ще е Charlie Smooth, познат от партитата Get Dееp в един от най-уважаваните берлински клубове ://about blank и лейбъла Kleine Reise. За музикалната селекция, която готви, Charlie Smooth казва, че стиловете нямат значение за него и може да свири джаз, соул, фънк, диско, Детройт техно, Чикаго хаус или итало диско, в зависимост от това как чувства мястото, настроението и хората, но никога не пуска песен, в чийто текст не вярва. Негови сетове можете да чуете тук и тук.

Charlie Smooth

Charlie Smooth

Ако случайно ти писне от парти, до 1:00 през нощта имаш време да разгледаш още някоя изложба, а събота Нощта продължава с програмата “Култура и клуб” и останалите две програми “Град и публични пространства” и юбилейната “Тъмната страна на Нощта”, които се разпростират и в двата фестивални дена.

Понеже все пак е Нощ, отново обръщаме внимание на партитата в съботната програма.

Big Banda в “Мария Луиза”

Култовият пловдивски клуб “Мария Луиза” кани лейбъла Big Banda, които ще представят концерт на ПОПАРА с небеизвестния Skiller (beatbox), Росен Захариев (тромпети и перкусии), Кирил Дончев (синтезатори), Александър Евтимов — Шаманчето (вокал), Павел Терзийски (вокал). Виж кои са и какво ни готвят във видео за блога на Нощта.

ПОПАРА

ПОПАРА

МЕЛФОРМАТОР ЛАБ

Продължаваме нощния маршрут на 13 септември, събота, отново с пловдивския колектив МЕЛФОРМАТОР, които вече имат собствено пространство в кв. Капана — МЕЛФОРМАТОР ЛАБ, фигуриращо в програмата на Нощта като Локация 43. От 21:00 часа там можем да видим тяхната аудиовизуална интерактивна инсталация, която ще ни обгърне със звук и светлина, пречупени в пространството, и селекция от още качествена електронна музика. Така че “лабораторията” е една от задължителните локации в Нощта.

Sofia Beats in Plovdiv

В 22:00 часа започва събитието на столичния лейбъл Sofia Beats in Plovdiv в Бар Грамофон, което ще предложи едно алтернативно клубно преживяване за музикалните ентусиасти под тепето и ще представи недооцененото лице на електронната музика. Събитието събира най-доброто от последните музикални трендове, както и една по-различна селекция от съвременен звук, все още неразпознаваем на българската клубна сцена. Очаквай жанрови класики и талантливи местни продуценти в атмосферата на бар Грамофон, които ще пускат неща в този стил.

Sofia Beats

Sofia Beats

В случай, че пропуснахме да отбележим, входът за всички събития е свободен.