[wide]
[/wide]

Начинът, по който слушаме един албум се промени с появата на дигитални формати като MP3 или източници като SoundCloud, YouTube, Spotify и iTunes. Затова пък виниловият носител никога не е остарявал – той е начин да чуеш нещо от началото до края, откривайки допълнителни слоеве, посоки и настроения, които само аналоговия формат може да ти даде.

Съществува един тип хора, които наричаме vinyl junkies – истински отдадени на идеята да колекционират винили на любимите си артисти и банди. За тях е създаден Music Beat Market. Може би си спомняш събитието от първото му издание в Culture Beat в началото на 2012 година. Тази седмица ще се случи и вторият пазар за винили, който ще събере професионалисти и любители около идеята за качеството на грамофонната плоча. Music Beat Market ще се опита да насърчи интереса към нея и ще предложи пространство за всеки, който иска да продаде или купи плоча.

Мястото този път е галерия Suspacious на ул. 6-ти септември 13, а датата – 24 ноември. Music Beat Market ще отвори врати в 12:00, а веднага след финала му ще започне парти в клуб Жул Верн, на което винили ще завъртят Funkusion, Funktool, Dobo Marzov и други.

Поговорихме си с организаторите на събитието – Калоян Валентинов и Ангел Мишев, които ни споделиха малко повече за страстта си към грамофонната плоча.

— Кога започна интереса ти към винила?

Не чак толкова отдавна – преди около 4 години. В един бар във Варна видях отблизо как се случват нещата с винила и нямаше как да не се влюбя.

— Опиши Music Beat Market с няколко думи.

DJ-и, меломани, музикално-любопитни гости и минувачи и плочи, плочи, плочи… Суматоха от готини разговори, хора и музика плюс яко парти за финал с няколко DJ-я и саунд само от винили.

— Какво изпускат онези, които купуват дигитална музика (MP3), а не плочи?

Дори в това да си купуваш грамофонни плочи през интернет има тръпка – ровиш се с дни, за да подбереш 5-6 винила (целиш хем да е най-любимото, хем да излезе не чак толкова скъпо), нетърпеливо чакаш да дойдат… А после с кеф внимателно си ги разопаковаш, слагаш иглата и… се размазваш. От магазин или пазар, разбира се, е по-яко (случвало ми се е няколко пъти в Лондон, Амстердам, Атина и Солун). Влизаш в магазина и си казваш: едно кафе, пепелник и не ме занимавайте в близките 5 часа. Забиваш глава и търсенето започва.

— Ако можеше, би ли отворил магазин за винили? Опиши как си го представяш.

О, да! Малко място, фокусирано само и единствено върху грамофонни плочи, на слънчева улица и гаранция, че ще звучи джаз.

— Какво е бъдещето на грамофонната плоча? Има ли такова?

Има да! Процентът на продажби на винил се покачва с всяка година. Е, не е като през 80-те и 90-те. Но това е вечен формат.

— Изброй 5 от най-любимите ти плочи, които притежаваш:

Confusion – Fela Kuti
Rick James – Reflections
Nightmares On Wax – Mind Elevation (Limited Edition)
Orchestra Sofia – If You Want To Boogie Forget It
The Bar Keys – Booker T. & The M.G.’s
The Black Keys – El Camino
Tone Loc – Wild Thing
West Phillips – (I’m Just a) Sucker for a Pretty Face

Май станаха повечко. :)

— Кога започна интереса ти към винила?

Мисля, че през 2005-2006 година започнах да си купувам и да се интересувам от плочи.

— С какво грамофонната плоча превъзхожда MP3?

Най-вече с качеството на звука и усещането, което носят при изпозлването им. Бих отбелязал и недостатъци – големина, тегло, трудно достъпни за нормалния потребител цени…

Ще си позволя да цириам един продуцент и DJ, който следя от доста години: “You can’t download a bottle of wine.”

— Защо смяташ, че хората все още купуват винили?

Не смятам, че хората си купуват толкова много винил вече. Тези, които го правят са в музикалнуия бизнес, колекционери или крайни манияци. Нормалният потребител, DJ или фен на музика гледа на винила като някаква вещ, която не е актуална вече.

— Какви хора очакваш да дойдат на Music Beat Market?

Хора, които са свъразни с плочите по някакъв начин, DJ-и, колекционери и фенове, разбира се.

— Какво е бъдещето на грамофонната плоча? Има ли такова?

Плочите винаги ще останат на пазара, ще се произвеждат и ще се търсят, просто за ограничен и затворен кръг от хора. Не мисля, че отново ще има масово разпрострение на грамофонни плочи, както е било през 60-те до 90-те години.

— Изброй 5 от най-любимите ти плочи, които притежаваш.

Aз съм любител на 12-инчовите сингли. Едно един топ 5:

Johnny Hammond – Los Conquistadores Chocolates
Ashford & Simpson – Bourgie Bourgie
War – Flying Machine (The Chase)
Gil Scott-Heron & Brian Jackson – The World is Ghetto (Live)
Sylvester – Over and Over