През последните няколко години се появиха все повече инициативи, които картографират града и изваждат на показ незабелижими за простото око парчета от него. Отдавна са ни омръзнали туристическите маршрути на официалните забележителности, които ни насочват само към Александър Невески и църквата Св. София. Новите карти показват новите забележителности, може да ги гледаме и като специфичен филтър, който фокусира погледа ни към културни маршрути на социализма, рушащи се къщи, алтернативни пространства за култура, ресторанти на бежанци…

Време е да се ориентираме по друга карта. Да се ориентираме по рушащите се къщи на София.

Да се срещнем пред Къщата със зеления воал, или по-добре пред Къщата, която ще се превърне в улица. Tова са само две от къщите отбелязани на картата на Изчезваща София — един проект, по който социолози и архитекти започват да работят преди повече от две години. Мисията им е да направят видима стойността на старите къщи, като търсят не само архитектирната им ценност, но и стойността им да бъдат част от градската история на столицата, запълвайки я с разкази за живота на обитателите им.


Целият списък от проекта Изчезваща София можеш да откриеш на fadingsofia.rcss.eu.

st.planina_90 (1)УЛ. “СТАРА ПЛАНИНА” 90

ЗАКЪТАНАТА КЪЩА

В самия край на ул. “Стара планина”, малко преди ъгъла на кръстовището на бул. “Ген. Данаил Николаев” и ул. “Злетово”, иззад ръждясала и силно обрасла телена ограда, под №90 се крие една от последните запазили се архитектурни представителки на краен софийски квартал от 30-те години на ХХ век. Виещото се към входната врата стълбище от бял камък, малкото останали орнаменти около входната врата и високите тесни прозорци с дървена дограма привличат вниманието само на най-любопитните пешеходци, които рискуват да се захласнат по един почти заличен от времето чар… (продължение)

11_avgust_27_02УЛ. “11 АВГУСТ” 27

КЪЩАТА С ЛЮБОВНИТЕ ИСТОРИИ

Разхождайки се по ул. „11 Август”, в онзи неин участък между ул. „Искър” и ул. „Екзарх Йосиф”, всеки минувач може да забележи ограда със сякаш приканващи широко отворени големи порти и полузаличен надпис, указващ някога съществувало заведение. Ако за миг спрем погледа си, надникнем през портата и леко надигнем глава, може да забележим малко балконче, с железни орнаменти, в които се пречупват лъчите на слънцето над софийската улица… (продължение)

opulchenska_58УЛ. “ОПЪЛЧЕНСКА” 58

КЪЩАТА, КОЯТО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В УЛИЦА

Това е историята за една ужасно очарователна и отвратително интересна ючбунарска къща, която скоро няма да я има. Действието се развива в Следосвобожденска София, в крайния, бедняшки квартал Ючбунар, на запад от днешния бул. „Христо Ботев”. В Ючбунар парцелирането на земя става по време на събрание в някоя квартална кръчма или кафене, разпределението се прави чрез жребий… (продължение)

v._levski_19БУЛ. “ВАСИЛ ЛЕВСКИ” 19

ДВОЙНАТА КЪЩА

Къщата се намира на ринговия булевард, оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора, сред които и арх. Георги Тодоров. Булевардът се нарича „Фердинанд I” до края на Първата световна война. През 1920-те години е преименуван на бул. „Христо Ботев”, а през 1930-те – отново е върнато името бул. „Фердинанд I”. След 1948 г. е наречен бул. „Ф. И. Толбухин”, а след 2000 г. – бул. „Васил Левски”… (продължение)

obori6te_i_asen_zlatarov_01УЛ. “АСЕН ЗЛАТАРОВ” 18

КЪЩАТА С ДЕТСКА ГРАДИНА

Изградена върху стари османски гробища софийската улица „Оборище” е една от емблематичните за центъра на столицата улици. Обсипана с къщи на видни български граждани, като композиторите Добри Христов и Панайот Пипков, писателите Йордан Радичков и Георги Райчев, както и арх. Любомир Нейков (ръководител на колектива, изготвил общия градоустройствен план на София), тя и до днес запазва облика напомнящ ни за стара София. Разхождайки се по тесните й тротоари няма как да не забележим големите, богато декорирани с орнаменти сгради и къщи, които ни заобикалят. На една от пресечните улици на улица „Оборище”, в непосредствена близост до „Докторската градина“, се намира една такава стара, двуетажна, кокетна къща, със заоблени ъгли и малки тавански прозорчета нежно стърчещи от покрива… (продължение)

m_luizaБУЛ. “МАРИЯ ЛУИЗА” 56

ВЪЛШЕБНАТА КЪЩА

Днес Лъвов мост е натоварено кръстовище, отрупано със строително-ремонтни съоръжения за изграждането на най-различни инфраструктурни удобства. От двете страни на моста си пробива път „втори метродиаметър“, а от южната страна се издигат бетонните колони на бъдещ търговски център. Погледът на току-що пристигащ от гарата посетител на столицата трудно открива рошавия и еклектичен бул. „Княгиня Мария Луиза”. Ролята му на връзка между северозападния вход на София, а после централната ЖП гара, и обществено-търговския център на града, предопределя разполагането на множество хотели, кантори и магазини по него от началото на миналия век до ден днешен. Част от старите здания още са запазени във вида си отпреди цял един век, ако и да се оглеждат в стъклените фасади на чисто нови бизнес сгради и търговски центрове… (продължение)