За онези, които не знаят, Cannes Lions е едноседмичен фестивал на рекламата, който ежегодно се провежда в Кан, Франция. С повече от 37 000 участващи кампании от 97 различни страни в 17 категории, той е най-голямото по рода си събитие в света. На Cannes Lions лекторите са стотици, програмата е доста обширна, а на всичкото отгоре има ужасно много партита, прожекции, изложби, концерти и други събития, свързани с фестивала, които се случат в рамките на тази седмица.

Ако си решил да посетиш фестивала за първи път тази година, то значи си на правилното място — събрахме няколко съвета за това как най-добре да маневрираш седмицата между 15 и 21 юни.


Ако ти се чете още: разбери какви бяха впечатленията ни от изданието на Cannes Lions през 2013 г. в статия, която публикувахме миналата година.

Задължително хвърли око на секцията How to Cannes в сайта — има доста информация и съвети, с които да започнеш.

Справочникът и ежедневните вестници на фестивала са пълни с информация, която може да ти помогне да се възползваш от престоя си в Кан на максимум. Винаги имай по едно копие със себе си.

Ще откриеш щанд с безбройно много списания за реклама, медии и бизнес, които по изключение ще можеш да получиш безплатно в рамките на Cannes Lions.

Ако на връщане надвишиш позволения максимум на багажа си с 5 кг заради списанията, то от опит знам, че на летището в Ница все пак има минимален шанс да те пуснат да продължиш.

Разпредели най-важните за теб семинари още в самолета. Не прави графика си от ден за ден, защото ежедневно има толкова много интересни неща, че вероятността да изпуснеш доста от тях е огромна.

Използвай мобилното приложение на Cannes Lions през цялото време — ще можеш да запазваш презентациите от лекциите в goodybag-а си, да събираш контактите на други посетители и да печелиш награди.

Ако искаш да отидеш на семинар, към който се очаква да има голям интерес, най-добре влез в залата 1 или 2 лекции преди това и не излизай от нея. В противен случай може да не си откриеш място или дори да не бъдеш допуснат до залата.

Посещавай семинарите, които те интересуват, но не си губи цялото време в Palais des Festivals. Доста от най-интересните неща се случват навън — на плажа, кафенетата и баровете на хотелите по Croisette (главната алея в Кан).

Говори си с непознати хора — къде другаде ще откриеш 12 хиляди души, които също обичат рекламата колкото теб.

Никога не обядвай с едни и същи хора.

Всеки би искал да се запознае и да изпие коктейл с теб — от създателя на Tumblr до творческия директор на голяма рекламна агенция.

Разхождай се по уличните кафенета — има вероятността да срещнеш известни личности.

Ако попаднеш на популярен човек, той с удоволствие би бил щастлив да си поговори с теб (в моя случай Наоми Кембъл).

След като вече имаш справочника на Cannes Lions, определено хвърли поглед на събитията, които се случват извън Palais des Festivals, защото доста от тях изискват предварителна регистрация и броят на посетителите им е ограничен.

Посещавай всеки ден Cannes Connect Bar, намиращ се в Palais des Festivals. След лекциите, между 17:30 и 19:00, там се събират стотици души, с които можеш да се запознаеш, да изпиеш по една безплатна бира и да се насладиш на красивата гледка към Средиземно море.

Големи компании като Google, Yahoo, Tumblr и други са домакини на страхотни партита и събития. Посети ги на всяка цена.

Creative Sandbox на Google е задължителен.

Забавлявай се на партитата максимално, но винаги ставай рано за фестивала. Навсякъде има чудесни нощни забавления, но никъде няма да откриеш качествени семинари като тези на Cannes Lions.

Бира в Gutter Bar? Oui! Най-оживеното място през нощта е Gutter Bar, който задължително трябва да посетиш. Няма ограничение на достъпа, тъй като той се намира на самата главна алея в Кан. Бирата е 10 евро, но си струва.

Говорейки за Gutter Bar — никога не носи най-хубавите си обувки, защото вероятността да останат чисти е малка.

Когато се почувстваш изморен си спомни, че ще имаш цялото време за сън на света щом се върнеш обратно вкъщи.

Ако си Young Lion, приеми посещението си отговорно. Това може да е възможността на живота ти.

Закусвай добре — ще ти се наложи да преживееш 6-7 часа семинари и само 3 часа сън в денонощието.

За посетителите на Cannes Lions има доста безплатни неща за пиене, но в повечето случаи храната се заплаща.

Има достъпни на цена ресторанти с хубава храна. Не се притеснявай — не всичко е скъпо в Кан.

Яж сладолед всеки ден. На Cannes Lions той е безплатен!

Тази гледка си струва 2 часа чакане на опашка.

И все пак, ако не успееш да присъстваш на фестивала, винаги можеш да гледаш някои от лекциите за 2014 г. от тук.