Социалните мрежи са част от живота на 72% от интернет потребителите и по-конкретно 89% от потребителите между осемнайсет и двайсет и девет годишна възраст.* Но осъзнаваме ли влиянието на социалните мрежи върху животa ни, върху отношенията ни с хората и върху решенията, които взимаме?

И да, въпреки че повечето от нас не прекарват всекидневието си пред компютрите, продължавайки в духа на статистиките, 71% от потребителите на социалните мрежи използват техните приложения на мобилните си устройства. Мхм, винаги до нас…

IMG_4893-1300x866

Замисли се за момента, в който осъзнаваш, че по-близките до теб хора измерват приятелството ви във Facebook разговори или лайкове. Нервите, които изразходваш в очакване на внимание от човекa, който харесваш и то под формата на съобщение. Нечовечни.

Мнозинството от нас знае, че в социалните мрежи започват връзки, но и приключват такива. Също така обаче знаем, че впечатленията, които оставяме, и решенията, които взимаме, базирани на онлайн комуникацията, не са безгрешни.

Ужасно лесно е да използваш съобщенията като средство да изразиш влечението си към някой или проблемa ти с него. А всъщност къде отива магията от реалната комуникация? Тръпката от това да наблюдаваш реакцията, да анализираш ситуацията и да направиш изводите си върху нормалните човешки отношения? Реални или погрешни. Какво се случва с възможността да спечелиш някого с истинското си поведение и първичните реакции? Забравихме ли значението на телефонното обаждане и радостта от това да чуем гласа, който оправя настроението ни от раз? Загубихме ли свойството си да се радваме дори и на малкото внимание, което получаваме, когато телефонът позвъни?

IMG_3642-1300x866

Спомнете си за всички приятелства, които сте създали около своите познати, или онези, които сте направили докато сте се забавлявали в някой бар. А сега си спомнете за множеството предложения за приятелство и безцелни кратки разговори, които в повечето случаи забравяме в рамките на дни.

Не, не трябва да подценяваме значимостта на социалните мрежи в информационния им смисъл. Както се споменава в множество статии и колонки, поколението, от което сме част и ние, е най-добре информираното поколение досега.

Когато заговорим за емоционална интелигентност обаче, нещата се променят. И ще продължават да се променят.

Винаги съм бил фен на социалните мрежи. Но обожавах гардероба си налепен догоре с картички, които съм намерил в пощата. Също толкова колкото и обожавах игрите и отношенията с приятелите си на улицата. И не по-малко, отколкото тръпката да споделя чувствата и мислите си някъде там в гората по време на поредното зелено училище.

Това е историята за деактивацията на няколко профила. Както и историята за евентуалното им бъдещо завръщане.


*Source: Jeffbullas