Независимо от спада в приходите на печатните издания и все по-силното влияние на дигиталните медии, книгите за мода през последните години продължават да са фактор сред хората вълнуващи се от изкуство и мода. При тях няма нужда елементът на актуалност и следващото голямо нещо да присъства така силно, а и удоволствието да усещащ тежестта им и допирът до хартията, превръщат четенето им в ритуал и зареждане с вдъхновения. Качествените и интересни издания от почти изминалата година, които си заслужават вниманието са многобройни, но ето пет, които се откроиха на чело на моята класация.

Grace: A Memoir Grace
Grace: A Memoir Grace
Grace: A Memoir Grace

Grace: A Memoir

Coddington е сред най-емблематичните стилисти в наше време, станала популярна след документалния филм ‘The September Issue’. Книгата на Grace ни дава достъп до тази безкрайно интересна жена, която има поглед върху света на модата като модел и в последствие като стилист под ръководството на Anna Wintour . Тя ни разкрива част от своя свят и спектър от вдъхновения в автобиографичната си книга. Плюс най-оранжевата корица на света, която напомня цвета на косата на Grace – една от малкото истински икони във фалшивата действителност на модни експерти.

EUR 27.34 от bookdepository.com

The Sartorialist: Closer
The Sartorialist: Closer
The Sartorialist: Closer

The Sartorialist: Closer

След огромния успех на първата си книга със снимки на изключително добре облечени хора, които искаме да срещаме всеки ден, Scott Schuman отново събира най-популярните си фотографии (като някои от тях не са били публикувани в блога му) в нова книга. И тъй като такива хора не се срещат всеки ден по нашите ширини, албумът освен за изучаване на съвременните трендове и идеи е и перфектното средство за бягство от реалността в момента в една друга – на хората, които експериметират ежедневно.

EUR 23.44 от bookdepository.com

Love Looks Not with the Eyes
Love Looks Not with the Eyes
Love Looks Not with the Eyes

Love Looks Not with the Eyes: Thirteen Years with Lee Alexander McQueen Lee

Alexander McQueen – име , което говори само за себе си. Тази книга е с фотографии на Anne Deniau, която снима зад кулисите на 26-те ревютата на Lee от първото през септември 1997 до последното – през октомври 2010. Албумът набляга на визуалното и не просто говори, а крещи с вибрации, които могат да докоснат както най-тъмните, така и най-светлите места в душата. „Любовта не гледа с очите”, цитатът на Шекспир, татуиран на тялото на Lee, обяснява най-добре това, което съдържа книгата.

EUR 58.59 от bookdepository.com

Kate: The Kate Moss Book
Kate: The Kate Moss Book
Kate: The Kate Moss Book
Kate: The Kate Moss Book

Kate: The Kate Moss Book

Създадена от самата Kate Moss в сътрудничество с Fabien Baron, Jess Hallett и Jefferson Hack, тази книга представя ретроспекция на кариера на модела, който започва да се снима още като тийнейджър, противопоставя се на статуквото на класически красивите модели и се превръща в една от най-влиятелни фигури, а и лица в модата. В допълнение – това е списъкът на част от фотографите, чийто снимки са включени в антологията – Arthur Elgort, Corinne Day, Craig McDean, David Sims, Hedi Slimane, Inez & Vinoodh, Juergen Teller, Mario Sorrenti, Mario Testino, Mert & Marcus, Nick Knight, Patrick Demarchelier, Peter Lindbergh, Roxanne Lowit, Steven Klein, Terry Richardson.

P.S. Изданието в момета е изчерпано в интернет.

EUR 61.40 от bookdepository.com

Alber Elbaz, Lanvin
Alber Elbaz, Lanvin
Alber Elbaz, Lanvin
Alber Elbaz, Lanvin

Alber Elbaz, Lanvin

През март 2012 Alber Elbaz отбеляза десет годишнината си като дизайнер на най-старата модна къща в Париж – Lanvin. За случая той издаде невероятно луксозна книга, която документира пътя на една колекция, от скиците до модното шоу по време на седмицата на модата. Чрез фотографиите на But Sou Lai получаваме достъп до ключалката през която воайорски да надникнем в този процес. Трябва да се отбележи, че това наистина е най-луксозната и изящна книга на годината.

EUR 351.56 от bookdepository.com