[wide]dbaceb37[/wide]

Bitcoin — паричната единица, която вече частично се приема от WordPress, Amazon, Reddit и iTunes. Френска банка ще позволи транзакциите с нея. Канадец продава къщата си срещу определена сума Bitcoins. Скоро ще се появят дебитни карти, с които ще можете да теглите от Bitcoin сметката си в кеш. Носи се слух, че скоро ще се появи Bitcoin банкомат в Кипър. Приемете Bitcoin като долар, евро или лев. А сега си представете, че банкнотите не са хартия, а са код. 


С Bitcoin (или битова монета) можеш да се разплащаш в интернет, а самата парична единица можеш да си закупиш с лева, така както можеш да си закупиш и долар. Вече има няколко физически съществуващи места по света където можеш да се разплащаш с нея, най-близкото от които се намира в Румъния. Цената на Bitcoin расте и намалява. Bitcoin е явление, което може да завърти света на парите наопаки. Или да се срине малко след като стана хит. Независимата парична единица не се контролира от нито едно правителство, а максимумът на монетите в обръщение, който може да се достигне, е 21 милиона. Към момента в обръщение е близо половината, а създателите са все още неизвестни. Цената на валутата не може да бъде повлияна или регулирана от никого — тя се оповава на сложни математически изчисления.

Да опишеш Bitcoin e сложно, особено когато не разбираш от технологии. Затова ще се опитам да опиша моят опит с валутата през последните дни, през които вложих няколко часа четене в опита си да разбера как работи.

Като за начало трябва да инсталирате Bitcoin клиента или програмата, която поддържа вашата сметка (Windows, Mac, Linux). След като стартирате програмата, трябва да изчакате да се синхронизира, докато компютърът ви решава различни уравнения. Това отне около пет – шест часа.

След инсталацията Bitcoin автоматично ще създаде вашия първи адрес. Него можете да приемете като номер на първата ви транзакция – да кажем, че ако искате да закупите нещо, просто въвеждате адресa в онлайн магазина и транзакцията се извършва веднага. Програмата пък изгражда архив от всичките ви транзакции.

Има два начина да се сдобиете с валутата. Първият е да си я заработите. Това може да се случи чрез една от малкото засега бонус програми или сайтове, които изискват от вас да попълните определена анкета, да посетите някой сайт, да гледате определени видеа или да преведете кратък текст. Сумите, които можете да получите са минимални, но имайки предвид цената на валутата, това си е инвестиция. Проблемът е, че засега почти няма оферти валидни на територията на България.

url26

Вторият начин да се сдобиете с Bitcoin е да си я закупите. На територията на София вече има пет продавача. Цената на 1 Bitcoin преди малко повече от ден беше около 125 лв., а сега е приблизително 155 лв. Инвестицията във валутата изглежда добра, но и рискована, имайки предвид бумът в интереса към нея.

След като вече имате Bitcoin-и в баланса си можете да започнете да ги харчите. Има няколко сайта наподобяващи Amazon и eBay, които специализират в продажбата на стоки срещу Bitcoin-и. За сега наличността им е малка, но с популяризиране на паричната единица се очаква и покачване на разнообразието от продукти. Една книга ще ви струва около 0.2 Bitcoin-а.

Bitcoin вече съществува и под формата на монета, която съдържа специален код, чрез който можете да се разплащате. Ако искате да се запознаете с новата валува по-подробно ще трябва да разнищите значението на термини като миниране, блокове и т.н. Това може да помогне в опитите ви да увеличите приходите си от подобна инвестиция.

8e4cbb0f35901293a1003a4eb45f4713_vice_630x420

Казват, че Bitcoin е надеждата на Кипър и пътят към свободното, безгранично разплащане по света. Американското правителство вече прави опити да регулира разпространието на валутата, за да ограничи търговията на нелегални продукти чрез нея. Bitcoin определено ще остане център на внимание за големите финансови медии докато се разпространява и плавно достига до всички точки на света.

В случай, че искате да прочетете още за Bitcoin ето и няколко по-компетенти материала от Aljazeera, Bloomberg Businessweek и CNBC. Сайтът, който ще ви е от най-голяма помощ, за да стартирате е Weusecoins.