Пътуванията с кола за хора, прекарващи ваканциите си на маса, са едни наистина безпроблемни преживявания.  Друга история обаче се явява ако въпросните пътуващи си падат приключенци и искат да вземат със себе си приключенообразуващи съоръжения. Какви могат да са те? Стандартно — ски, борд и сърф.

Хубаво, ама освен скиори, бордисти и сърфисти, вече се оформят здрави групи велосипедисти и не на последно място каякари. При наличието на подобни уреди за забавления се появява проблемът с тяхното транспортиране. Да, ама ако си нямате бус, как е необходимо да подходите?

velomobile-10

Багажник за автомобил.

Естествено първо разпитайте приятели и близки. Кой какво има и какво би ви дал. Аз лично съм давал комплект — велосипед и багажник за велосипед. И повече няма да повторя. Върнаха ми всичко в безобразно състояние. Но вие няма да казвате за моя опит. Пробвайте се. Ако пък не намерите, вземете под наем. Ето един сайт, предоставящ подобна услуга.

Хубаво е да знаете, че повечето търговци на автомобилни багажници отдават за ползване продуктите си, така че не се свенете да питате. След  като тествате с чужд багажник дали подобно приключение е за вас, остава да прецените колко често бихте го правили. Ако ще отидете два пъти в годината на планина с велосипед, то не си заслужава закупуването нито на колело, нито на багажник. Вече дават велосипеди под наем почти във всеки курорт и всяко село. Ако не сте с изисквания към колоезденето, използвайте тези под наем. Така няма да си мислите за смазки, гуми и ремонти. Ако обаче сте с претенции към колелото, но рядко го карате в гората, то тогава си вземете багажник под наем. И разбира се ако сте страстен приключенец, то тогава е редно да си купуте собствен багажник. Въпросът е, какъв багажник да си вземете. Изборът не е голям. Основно се използват багажници за таван. Те се монтират според вида автомобил. Ако колата има шини на покрива се купува един тип захват. Колите с шини са предимно комбитата.

velomobile-12

Ако ли пък няма, тогава става по-сложно и е необходимо да търсите багажник предназначен специално за модела.

velomobile-11

И това не е всичко. До тук вие имате основата на багажника. Сега можете да транспортирате ски, борд, или лодки. Ако искате да качите велосипед, ще ви е трудно, но не и невъзможно. Не препоръчвам да се пробвате. Отнема много време и изисква опит. Това което е необходимо за монтаж на колело е допълнителна шина, която се разполага надлъжно на колата. Няма знаение вече дали багажникът е върху фабрични шини или не.

velomobile-05

Реално най-практичен е багажникът за таван. На него можете да транспортирате различна спортна екипировка.

Друг тип багажници са тези, които се монтират отзад на автомобила. Някои от тях изискват, колата да бъде с теглич. Това позволява по голяма товароносимост. Останалите са конструирани така, че да прилягат към различни типове и марки коли, както за седан, така и за хечбек. Вижте тук каква категория е вашата кола. Това не бива да ви успокоява и при закупуване, отидете с колата и искайте да го монтират, за да сте убедени, че всичко е наред.

И накрая идва ред за транспортирането на велосипеди с открити коли. Винаги можете да сътворите някаква импровизация и да си качите багажа на кабриото.

velomobile-03

Това ви лишава от удоволствието да карате открити. За целта си потърсете от универсалните багажници за хечбек или седан. Все някой от тях ще пасне.

velomobile-01
velomobile-02
velomobile-04

Полезни линкове

— Ето два сайта за багажници извън страната: shop.aubu.de и tieker.com.
— Наши търговци и вносители: superautobg.com, bagajnik.bg и bagajnik.com.