Фетишизмът и БДСМ в продължение на години не излизат от мода – най-вече под формата на дрехи, създаващи двусмислени фантазии и специални чувства. Всъщност БДСМ практиките могат да бъдат болезнени, отвратителни и унизителни и не са за всички, а и сексът в тях не е задължителен. Затова, който желае да разшири сексуалните си хоризонти, трябва да се запознае с основните понятия и сам да реши дали това е за него.

Първо трябва да разберем какво е БДСМ (BDSM). Този комплект от три съкращения: BD (Bondage & Discipline) – връзване и дисциплина, DS (Domination & Submission) – доминиране и подчинение, и SM (Sadism & Masochism) – садизъм и мазохизъм. Всеки формат има свой тип взаимоотношения между доминиращата страна /Topom/, която оперира ситуацията, и подчинена страна /Bottom/. На теория, това е ограничена във времето сесия с използването на различни практики и стриктно разпределение на ролите. Преди или след, въпреки обидите и изливането на восък в процеса например, и двамата (или повече) може да отидете да пиете чай без никакво неравенство.

DS включва продължително прехвърляне на власт над всички или (по-често) някои области на живота. Пример: големият шеф и покорната секретарка, която се подчинява на всичко, включително изискването да носи прашки с панди по цял ден и да ходи на фитнес. Подчинението и господството може да се намали до спалнята, но може и да се разшири до почти целия живот.

BDSM-rope-bondage-adventure

SM се свързва най-вече с причиняване на болка, за достигане на удоволствие. Садист – този, който изтезава, мазохист – на когото причиняват болка. Мазохистът понякога е подчинената страна само формално. Случва се и мазохистът да е доминиращ, изискващ господство от другия, който пък е покорен и трябва да забие игла в партньора си или нещо друго. Причиняването на болка може и да не му харесва, а да е просто част от договорката за доставяне на удоволствие на партньора. Но по-често случаят е садистът и мазохистът повече или по-малко да са равни при взаимодействието.

Разбира се, всичко свързано с БДСМ субкултурата е изключително разнородно: еротичната размяна на силите може да бъде непоносимо скучна за тези, които бягат далеч от болката и тези, които я причиняват. Постоянните връзки в DS формат често вървят без физически отношения за всички, но ако те са от наказаните, това очевидно не е за удоволствие. Ето защо, за да се разбере БДСМ, трябва да се разберат най-основните принципи, без които една вълнуваща игра се превръща в обикновено насилие.

Основното правило е “безопасно, разумно, по взаимно съгласние”. Идва от английското SSC (Safe, Sane, Consensual) и естествено има пропуски, но е едно от най-важните правила.

БЕЗОПАСНО. Разбираемо е, че всички заинтересовани страни ще положат максимални усилия, за да се запази физическото и психическото им здраве. Избягването на наранявания обаче понякога е много трудно: въжето може да захване нерви и кръвоносни съдове, задушаването да е крайно, а неграмотното напляскване често води до увреждане на кожата и вътрешните органи. Ето защо, най-важното е, откъде започва садистът – изучаването на анатомия и безопасност. Дори покорната страна да иска още, доминиращата е отговорна и трябва да мисли за другия, както и реално дали е готов след това да носи плодове в болницата или цветя на гроба.

BDSM_Dungeon_Equipment

Ситуацията е подобна и в психологическата практика. Унижението и психическият тормоз са забавни, докато подчинената страна осъзнава, че всичко е направено за нея и разбира своите възможности. Границите с реалността са много нестабилни и в близост до психическо разстройство. Следователно, принципът на безопасността включва постоянно самообучение и предвиждане на последици.

РАЗУМНО. Това означава осъзнаване на собствената отговорност за това, което се случва, дори ако сте от подчинената страна. Така например безопасност в SM не е възможна без трезва оценка на собствените ни способности, редовно наблюдение на здравния ни статус и уведомяването на партньора за всички потенциални проблеми. Не е разумно да не ни е грижа за партньора ни – ако той има нещо счупено, ще загубим най-малко един партньор.

По същия начин, на принципа на разумното, се изисква баланс между ежедневието и играта. Седейки прикован към радиатор седмица може да бъде вълнуващо, но няма да навреди да ходите до тоалетната в определените за това места, да си миете зъбите и да се появявате на работа. Следователно, отхвърлянето на рационалността не винаги означава незабавна вреда за играта.

Важно правило е първо да се научите да играете. Например може да пробвате пиърсинг (повърхностни кожни пункции с игли) върху портокали, а след това – охладено пиле, и накрая да тренирате на собственото си бедро. На пръв поглед, звучи безсмислено и неприятно, но пробиването на собствената кожа е изпитание за способността разумно да го прилагате. Провалянето на теста завършва в болница с инфекция.

Lovecat Magazine

Lovecat Magazine

Galore Magazine

Galore Magazine

ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ. Изводът е, че всичко, което се случва, дори и най-болезнените, за някои отвратителни, актове, има взаимен израз и то трябва да бъде активно и изрично поискано. Това е една от причините, поради които сесиите за сценарий и практика се разгледат подробно в аванс. В противен случай, остава сдържаност или обратно – игривото насилие може да ескалира до неприятно изживяване.

От последните две може да се заключи, че не може БДСМ да се практикува с непълнолетни лица, лица с психични разстройства и приемане на психоактивни вещества. Депресивният гимназист след бутилка вино е най-лошият вариант, за който може да се сетим, защото неговите действия биха били абсолютно непредсказуеми. Но, парадоксално, това е супер комбинация във въображението на мечтателите на средна възраст.

Често изискване е, доминираният партньор да поиска за практиките на доминиращия. Трябва да се внимава обаче, тъй като подчинената страна често е лесно манипулирана и въвлечена в неща, които не харесва. Дори непредоставянето на информация за подробности от сесията може да се счита за нарушение на принципите на БДСМ. Искате ли да прекарате лятото си на каишка на улицата? Няма проблем, просто дано не ви лъжат, че полицията не се интересуват точно от вас.

В допълнение, трябва да помним, че тези принципи не са законът в ясна рамка и декларация на БДСМ общността, която я отделя от домашно и сексуално насилие, както и филтриране на здрав разум. Безопасността не е гарантирана, въпреки че трябва да се преследва. Следователно, допълнителното ограничение в BDSM е кодовата дума за спиране. В повечето случаи, тя се използва от доминирания партньор – ако той иска да спре играта, другият трябва да спре, в противен случай това е изнасилване. Нормално е обаче и доминиращият да поиска спирането на играта, както и да присъства наблюдател, който да спре играта при някакви опасения.

Например, типично е покорната страна да изпадне в транс състояние, в което не може да прецени ситуацията или дори дотам да не помни. Ето тук идва ролята на наблюдателя. Въпреки това, броят на наблюдатели, които са опитни и съчувстващи, е доста малък, така че трябва да се разчита на съвестта на доминанта.

Но как да знаете на кого може да имате доверие, поне на първия етап от запознанството ви, и кой е по-скоро изнасилвач? Най-добре е да се придържате към горните правила. Има няколко знаци, които ако присъстват в първия етап на комуникацията, са сигнал, че с този човек не бива да общувате. Трябва незабавно да забавите темпото, ако той (или тя, те) не иска да обсъди подробностите на следващата сесия и казва, че всичко, което прави със сигурност ще ви доведе до оргазъм. Често във версията на тези типове БДСМ не се случва без секс. На практика това означава неопитност и желание да се възползва от вас. Липсата на фрактури и полово предавани болести след контакта с такива хора е рядкост.

Galore Magazine

Galore Magazine

Galore Magazine

Galore Magazine

Във всеки случай, не е препоръчително да се свързвате и с лица, което претендират, че всички жени по природа са склонни да бъдат доминирани, да не говорим за опасностите от садизъм, умножени по сексизъм. Накрая не само ще миете съдове, сервирате, обслужвате и т.н., но и ще сте сигурни, че всичко е наред и сте в щастлива връзка, а човекът всъщност е обикновен използвач.

И накрая, има и хора, които натрапват фалшива власт – например, те могат да ти внушат неща, за които не си и мислил преди срещата с тях. Това означава, че този човек възприема партньора единствено като инструмент за собствените си фантазии. В идеалния случай – ще скачате наоколо в корсет и токчета.

За финал, е добре да уточним, че БДСМ обществото не букет безскрупулни типове, които спекулират с любопитството ни. Но със сигурност ни дава някаква представа за разликите в мненията и нагласите към това, както е безопасно, разумно и по взаимно съгласие.

НАЙ-ВАЖНОТО: не е необходимо да практикувате най-сложните и необичайни неща, за да подобрите сексуалния си живот, ако това не ви доставя удоволствие. Понякога стига просто да смените партньора.