Изложбата ще бъде открита на 6 ноември от 19 часа в присъствието на художника. В своята първа самостоятелна изложба на Шакир Гьокчебаг галерия SARIEV Contemporary ще покаже работи, които са представителни за художника и неговата художествена визия. Той е представен от Рене Блок, който описва работата му като „находчива, оригинална и игрива“.

Sakir Gokcegag

Рене Блок коментира преобразяването на предмети от ежедневието по повод самостоятелната изложба на Гьокчебаг „Prefix & Suffix“ в TANAS (Берлин) през 2013 така: „Той освобождава предметите от ежедневието от тяхното функционално предназначение и, посредством намеси, изпълнени с чувство за хумор, умни реконструкции, отчуждение, фрагментиране или орнаментални пренареждания, ги превръща във впечатляващи художествени работи. Винаги е интересно как превръща тривиални евтини материали в крехки, естетични и фини произведения.“ Освен това работите на Гьокчебаг „предават нещо, рядко срещано в съвременното изкуство; предават една видимо необуздана радост от живота.“

Sakir-Gökcebag

В пространството на SARIEV Contemporary Гьокчебаг ще представи инсталации в своя типичен стил на ползване на предмети от ежедневието. Самият той ги описва като „aftermade“ – израз, въведен от него, за да опише своя художествен подход. С „aftermade“ той се разграничава от „класическата“ дадаистка практика на ready-made. Гьокчебаг не просто използва предмети от ежедневието, извадени от нормалния си контекст. В неговите ръце те се прeръщат в суров материал, който трябва да бъде оформен; той се намесва радикално в техния вид и структура, докато загубят почти всякакъв белег на предишното си предназначение.