Ако се замислите за последните тенденции в названията на магазините от high end сферата, то задължително ще стигнете до думата “концептуален” – модерна, едновременно значеща много и нищо.

Истината всъщност е, че топлата вода е открита отдавна в заслужилите градове и concept магазините са задължителна спирка не само за шопинг, а и за вдъхновение. За да бъде едно такова място достатъчно специално, то селекцията продавани дизайнери, не само на дрехи, а на всичко, което може да бъде продадено под формата на дизайнерски продукт с оригинална идея, трябва да бъде безупречна и… концептуална.

Скоро ме попитаха за трите такива, в които си заслижава да се пазарува и първите имена, със сигурност не само в моята глава, бяха Colette, Dover Street Market и 10 Corso Como. Със сигурност е ясно защо. И ако доскоро онлайн еквивалентите им не доставяха до България, то в момента и това е възможно.

Но, за да се сдобиеш с кецове Bernhard Willhelm, парфюм Comme des Garçons, дизайнерски слушалки от лимитирана серия, че дори и преработен винтидж стол, не е нужно да се качваш на самолет. Ето някои от любимите ми подобни онлайн магазини с безупречна, по-скоро концептуална селекция, които си заслужава да следиш.


Not Just A Label

Огромна селекция от млади и обещаващи дизайнери на дрехи, имената на някои от които със сигурност ще чуеш за първи път. Сайтът е разделен за двата пола, като ценовата амплитуда варира от обинковени рисувани тишърти за около £40, до почти неконвенционални, но страхотни дрехи за четирицифрени суми. Въпреки всичко, Not Just A Label е едно от малкото места, които подкрепят освновно млади таланти, което заслужава първото място тук.

notjustalabel.com


LN-CC

Late Night Chameleon Café или накратко LN-CC е впечатляващо място, особено ако става дума за мъжка мода. Магазинът физически се намира в Лондон, но онлайн вариантът е страхотен. Селекцията варира от силно отвърдени имена до млади японски дизайнери, а освен дрехи, можете да си поръчате музика, книги и списания.

ln-cc.com


oki-ni

Магазин за мъже, от който искаш да се сдобиеш с всичко на момента. Осен дрехи и аксесоари, сайтът предлага книги, плочи, аксесори за iPnone, парфюми, списания, че дори и фотоапарати. Оглеждайте се често вътре, защото това е едно от местата с най-значителен спад в цените на концептуални дизайнерски дрехи в сезона на намаления. Абсолютно достатъчен аргумент. Понякога ще забележите и лимитрани серии или ексклузивни колаборации с дизайнери, които се продават само на това място, което също означава доста.

oki-ni.com


Park

Посочвам името Park тук, а не по-горе, заедно с Colette и т.н. само поради една причина. Сред оскъдната онлайн селекция на сайта фигурира името на българския дизайнер Petar Petrov до тези на Ann Demeulemeester, Damir Doma, Raf Simons и все от този ранг. Достатъчно похвално! Иначе Park е задължително за посещение пространство, което се намира във Виена.

park-onlinestore.com


L’Eclaireur

Сайтът на парижкият L’Eclaireur е поддържан не от кого да е, а от едни от най-добрите в онлайн пазаруването – Farfetch и има внушителна като количество и качество селекция мъжки и дамски дрехи, както и огромен асортимент продуктов дизайн. Имената варират от Balenciaga до Thom Browne и определено има какво да се види и купи. А ако сте наблизо ето и къде да ги посетите в Париж: 10 rue Boissy d’Anglas Paris 08. В противен случай доставката до Бълария е минимален процент от цената.

shop.leclaireur.com