За деведесета поредна година, този юни ще се проведе автомобилната надпревара 24 Hours of Le Mans. Френското състезание е едно от най-старите в света, като през тези 24 часа цели да покаже кои от отборите могат да балансират между скорост, икономичност, издръжливост и здравина. За пръв път е проведено през 1923 година в град Ле Ман, Франция. Първоначално използваните автомобили са произвеждани за масовия потребител, които в последствие получават сегашното си наименование GT (Grand Tourer). С течение на времето автомобилите използвани за надпреварата еволюират, базирайки се на серийно произведените, но с голяма доза доработки — визуално и технически.

В 24 of Le Mans взимат участие около 55 отбора, като сегашната конфигурация се дели на 4 класа: Le Mans Prototypes са първите два класа — LMP1 и LMP2, които се различават в скорост, тегло, мощност и аеродинамика от останалите, доближавайки ги до болидите от F1. Следващите два класа са GT Endurance Pro и GT Endurance AM, които са базирани на GT автомобили, т.е. добре познатите ни марки като Ferrari, Porsche, Chevrolet, Aston Martin и пр.

Всеки отбор разполага с трима пилота, които се сменят през т. нар. “stint” (управление на автомобила в продължение на 2 часа).

Състезанието се провежда на писта Circuit de la Sarthe, която използва както специализирани зони, така и обществени пътни възли, които са отворени за обществен трафик през по-голямата част от годината. В сегашната си конфигурация Circuit de la Sarthe е с дължна 13.629 км, което я прави една от най-дългите писти в света, като трасето натоварва автомобилите и пилотите до краен предел (високоскоростни завои, дълги прави, рязки спирания). През тези 24 часа, участниците изминават 5000 км, което е 18 пъти повече от това което изминават в F1.

Организаторите не забравят и за забавлянита на зрителите, дошли да гледат на живо надпреварата, които включват концерти на различни групи, атракциони, места за хранене, места за отдих и пр.

24 hours of Le Mans ще се проведе на 22 и 23 юни 2013. Състезанието ще бъде излъчвано в България по Eurosport и Eurosport 2 директно, а за тези които искат да го гледат на живо и да бъдат част от магията, ето няколко възможности: билети, как да пристигнете и как да планирате пътуването си.