Ако главата ти вече е мармалад, защото още не си почивал, или я усещаш като шамандура нейде в морето, ти предлагаме 11 игри, с които да се заредиш визуално и да разтовариш емоционално.

Blek
Свали: iOS, Android

През 2014 г. играта със смешното име Blek спечели Apple Design Award, което автоматично я издига на нивото на Monument Valley и Threes. Идеята тук е да избереш пътя на черната линия, така че да събере максимално цветни кръгове, но и да избяга от черните дупки, които с удоволствие ще я погълнат. Всичко това в компанията на семпъл дизайн и страхотен саундтрак.


CiRCA6
Свали: iOS

Минималистична игра за бързи рефлекси, стратегия и кръгове с една единствена цел – да оцелееш колкото се може по-дълго. Удивително е, как толкова прост дизайн може да предизвика такъв набор от емоции – от силна кръвожадност до обикновена неудовлетвореност. Бъди внимателен, играта е силно чувствителна на докосване, събирай бонуси и се постарай да издържиш повече.


Dwelp
Свали: iOS, Windows

Нека започнем с това, че Dwelp е изключително красива игра. Целта й е проста – да свържеш точките от един и същи цвят. Уловката е, че само първите две точки се движат, а останалите замръзват на място. Пъзелите са сложни, но не прекалено сложни, само колкото да не искаш да излизаш от нея.


Jump
Свали: iOS, Android

Студиото Ketchapp обича игрите толкова много, че вече имат разработени 50. Най-големият им успех е играта ZigZag, в която трябва да навигираш топче по зигзагообразна пътечка – истински кошмар за тези, които са зле с преценяването на разстояния. Скоковете обаче определено са им слабост. Имат Bouncing Ball, Cube Jump и въпросния просто Jump, който ни спечели с приятното си розово.


LYNE
Свали: iOS, Android

LYNE на пръв поглед е един доста по-сложен вариант на свързване на точки. Играчът трябва да свърже всички еднакви геометрични фигури с линии, които не може да се пресичат. Звучи просто, но само виж видеото.


Magnetized
Свали: iOS, Android

Нощните светлини на големия град в минималистична игра. Трябва да прекараш малко кубче през лабиринт, като може да го насочваш с помощта на различни магнити. Те са три вида и всеки има различна функция: синият помага за коригиране на посоката, розовият привлича кубчето към себе си, а жълтият – го отблъсква. Ако кубчето се удари в стената, губиш. Играта води до бързо вглъбяване, изисквайки голяма концентрация и прецизност – един правилен жест, направен миг по-рано и всичките ти усилия отиват на вятъра.


Okay?
Свали: iOS, Android

За да минеш нивото, трябва да докоснеш всичко на екрана. Познат формат, но освен на зрението си, в Окаy? разчиташ и на слуха си. Когато се докоснеш до обект, той изчезва, а ако топчето бъде изстреляно в някой ъгъл, трябва да започнеш наново. За да я имаш, можеш да платиш, колкото искаш, в това число и нищо.


Shapist
Свали: iOS, Android

Shapist e класическа пъзел игра с некласически подход. Задачата ти е да решиш 75 пъзела (за да имаш достъп до всички в някакъв момент ще трябва да си платиш), за които нямаш някакви указания, не събираш никакви точки, не отнасяш никакви санкции и не играеш за време. Само ти и законите на физиката, експерименти и нови механики.


TwoDots
Свали: iOS, Android

След като Dots бе изтеглена над 2 милиона пъти, логично бе да се появи нейно продължение. TwoDots е като Dots, но в един доста по фантастичен свят. Целта вече не е просто да свързваме точки и да образуваме квадрати, а покрай тях да изпълняваме и други задачи в доволните вече над 400 нива.


ULTRAFLOW
Свали: iOS, Android, Windows

Минималистична игра, разработена от студенти, чиято единствена цел е да тества ловкостта ти. Разполагаш с ограничен брой удари, не играеш за време или резултат, а за личното удовлетворение да преодолееш лабиринта.


ZenDots
Свали: iOS

“Спомни си кои са любимите ти игри” – любимият метод на мързеливия разработчик, резултатът от който рядко е толкова задоволителен, колкото ZenDots. Семпъл дизайн и хармонични цветови комбинации – нямаш нужда от нищо друго, което да те разсейва от най-важното, а то е унищожение. С бялото топче трябва да разбиеш стената от топчета, а основната ти мисия е то да не падне.

Може би тук е мястото да споменем, че наскоро излезе много прилична версия на “змията”, която помним от нокиите-тухли.