От древни времена са се правели за красота, за принадлежност или за защита, което не се е променило и до днес, а и няма как – щом ще изобразяваме нещо върху тялото си за цял живот, напълно естествено е в него да вложим мисъл. И макар че напоследък се налага трендът за татуси без особен смисъл, символика или връзка помежду си, вероятно почти няма форма в човешката история, зад която да не се крие нещо.

Въпреки че в нашия край на света вече се научихме да гледаме на татуирането по-скоро като на мода, в останалата му половина това продължава да е заклеймено действие, присъщо само на едни по-нисши прослойки на обществото, където това забранено изкуство не е просто шедьовър върху нестандартно платно, а същинска автобиография.

В престъпния свят татуировката показва към кой клан/групировка/банда принадлежиш, какви умения имаш, “постиженията” в кариерата ти до момента и т.н. За да научим повече, си поговорихме с Момчил Генов от Anonymous Tattoo за символиката в руските затворнически татуси, дали най-голямо отражение върху тенденциите в цяла Източна Европа. За допълнителна яснота той интерпретира специално за нас най-популярните от тях. 

VHG_6728

Кръстът с белезници и ръка например символизира недоволство от съответно наказание и погубена младост.  

VHG_6724

Факелът символизира свободата, често комбиниран с буквата F от Freiheit (свобода на немски), или италианската Liberta. Като цяло руските затворници често изобразяват върху телата си нацистки символи (насилствено отстранявани от телата им понякога) и немски думи, в знак на протест към партията, която ги е наказала.

VHG_6726

Орелът е символ на доминация, рисуван с какво ли не – жена, откъсната глава или череп – може би най-класическата комбинация. Черепът, от своя страна, обозначава убийство и съответно убийците. Пагоните също са много характерни за руските престъпници, носещи послание за доминация – “Аз съм над всички”, “Аз съм над властта”.

VHG_6730

Лалето е много типичен символ – означава, че носещият го е посрещнал 16-ата си годишнина в затвора. Рисуват си го децата в поправителни домове и подобни учреждения, както и много жени. Розата пък означава, навършването на пълнолетие зад решетките.

VHG_6732

Котката е класически символ на крадците, смятани за лидери в затворите. Често тя е изобразена като джентълмен – с шапка и лула или пура. Освен нея, сред популярните им отличителни знаци са набори от ключове, шперц, ангелски криле, кръстове, светци и дори бръмбари.

VHG_6735

Свещта е символ на живота, обикновено съпроводена с различни мъдри цитати.

Към групата от отличителни символи може да прибавим русалката – като символ на педофилите, и жената, закачила роклята си с рибарска въдица – на изнасилвачите. Хомосексуалистите пък са отбелязвали сексуалността си с очи, нарисувани под пъпа. 

Интересен е и един “документиран” случай на карта на затвор, татуирана върху човешко тяло, който ни държа в напрежение четири сезона, а от 6 април се завръща с девет нови епизода по FOX. Продължението на “Бягство от затвора”, обещава да разтърси феновете с най-голямото и най-смело приключение до момента с познатите ни  герои, изиграни от Уентуърт Милър (Майкъл Скофийлд), Доминик Пърсел (Линкълн Бъроуз), Сара Уейн Келис (Сара Танкреди), Амаури Ноласко (Фернандо Сукре), Робърт Непър (Ти Бег) и други.