Последен шанс за архив или подарък от Столицата на културата Пловдив

Сувенирите от Пловдив за вкъщи могат да бъдат намерени на локации в Пловдив и в София, изредени в сайта takeaway-souvenir.com.

Сувенирът ключодържател на Нева Балникова е вдъхновен от възрожденските къщи в Пловдив, като едновременно с това напомня на google пин локатор, който ни ориентира къде да открием емблематичните за града сгради. “Тъй като силно впечатляващ фактор е това, че къщите са като забити в скалите на формиралите се тепета, сувенирът съдържа в себе си този характер и функция подобно на “пикел”, казва Нева.

 

Чаша ПАНОРАМА на студиото за арт дизайн tochka & tochka e 360-градусова панорама на архитектурните забележителности на Пловдив, а линията на изображението е в ролята на река Марица и бележи линията, до която трябва да стига течността в чашата.

 

Сувенирният магнит ТЕПЕТА е дело на арх. Пенка Станчева PS Architects и илюстраторката Rozalina Burkova Studio. “Като човек, роден и израснал в този град, за мен това е „Градът на тепетата“. А и за гостите на града те са важен знак, с който да асоциират това място. Трихълмието с Възрожденските къщи на Стария град, Римският театър и Тракийските руини на първото поселище, паметника на Альоша, издигащ се на Бунарджика, Сахат тепе с часовниковата кула и кулата радиотелевизионната кула, издигащи се точно на над Главната (централната пешеходна улица на града), Младежкият хълм и изчезналото Марково тепе (превърнало се в МОЛ) и пресъздадено символично в проекта „Седмото тепе“ на Хранов и Секулов – зад всяко от тези места стоят разкази, истории, спомни. Тези места са и знакови за новодошлите, посетителите, гостите на града. Затова и идеята бе да отнесат именно това у дома – тепетата. Решението бе да се спрем на изделието – клише, което е 100% обект на интерес от туристите, а именно – магнит”, казва арх. Станчева.

 

Тандемът Мисирков / Богданов се занимава отдавна с темата за социалистическото минало и за наследството, което носим от него. Сувенирът близалка във формата на Паметника на Альоша е именно провокация към темата за историческата ни памет и сблъсъка й с съвременното консуматорско общество, и претопяването на символите на миналото. “Занимава ни как преживяваме и пресътворяваме близкото минало в контекста на съвремието ни, в което всяко нещо трябва да е бързо смилаемо и удобно за консумация. Сувенирът близалка в случая е откровен кич, който трябва да накара този, който го опита, да се замисли за историческата си памет и за отношението си към близкото минало.”

 

За Пловдив за вкъщи модният бранд Артелие и илюстраторката Николета Носовска създават функционален сувенир КАЛДЪРЪМ – едновременно чанта и калъфка, вдъхновена от паветата на Стария град. Чудесно решение за пътуване.

Илюстраторът Теодор Георгиев се включва с шоколад, тефтер, картички и значки с илюстрации, посветени на разнообразието от занаяти в историята на Капана

cover

Проектът Take Away Souvenir, който Студио Комплект реализираха за пръв път в София през 2016 г., цели да промени възприятието за идентичността на българския сувенир, като го разширява чрез колаборации с български визуални творци.