Screen-Shot-2016-05-26-at-12.53.45

КЪДЕ: Университет на Бирмингам
КОГА: 13 юни

Курс, от който ще научиш повече за най-невероятната система на нашето тяло – човешкия мозък. От материалите на курса ще придобиеш основни познания за частите на мозъка, как работи и как влияе на живота ни. Курсът е насочен към неспециалисти, но за преминаването му ще са ти необходими основни познания по биология. Серията Good Brain, Bad Brain: Basics се състои от три курса, така че след изучаването на основите, можеш да вземете и по-сложната тема Good Brain, Bad Brain: Parkinson’s Disease.

Screen-Shot-2016-05-26-at-12.55.14

КЪДЕ: Университета на Лестър
КОГА: 6 юни

Ако това лято няма да имаш възможност да посетиш нов музей някъде по света, съвместният курс на Университета в Лестър и Националния музей на Ливърпул ще компенсира за тази загуба. Курсът отговаря на въпросите какво е музей в XXI в. и какъв трябва да бъде: как да се привлекат повече посетители в музеите и галерийните пространства и какво влияние оказват музеите върху обществото ни

Screen-Shot-2016-05-26-at-12.55.53

КЪДЕ: Университет на Принстън
КОГА: когато и да е

Започваш нов живот в понеделник или в първия ден на месеца – а защо не започнеш нов курс в първия ден на лятото. Курсът Effective Altruism е посветен на това как да живееш в съответствие с етичните принципи и как да организираш живота си, така че да в полза на другите. В хода на курса ще изучаваш философските предпоставки за тази идея и ще имаш достъп до дискусии с хора, които са наистина успели да изградят живота си около нея.

Screen-Shot-2016-05-26-at-12.56.26

КЪДЕ: Калифорнийски институт по технологии
КОГА: 6 юни

За тези, на които не им стига просто да гледат към звездите през лятото, ето един курс за слънчевата система. Засяга широк обхват от теми – от водата на Марс до формите на живот в соларната ни система – и използва физически похвати, химия, биология и геология. За да разбереш курса, трябва да имаш понятие от математика и физика, но според авторите повечето лекции са разбираеми и за хора, които не се занимават с наука.

Screen-Shot-2016-05-26-at-12.57.05

КЪДЕ: Масачузетски технологичен институт
КОГА: когато и да е

В сайта на Масачузетския технологичен институт ще откриеш материали за много студентски курсове. Ние ти предлагаме да се заровиш в един от тях, посветен на детските приказки. Авторите му ти дават възможност да изучаваш приказки от всеки ъгъл: да научиш повече за историята на появяването им и за традицията да се разправят истории от уста на уста, както и дори да анализираш значението им от позициите на Юнг и Фройд. От курса ще научиш и как приказките са били в услуга на идеологии, като в Нацистка Германия през 30-те, и как Уолт Дисни ги е интерпретирал в известните си анимации. Като цяло, много подробен курс.

Screen-Shot-2016-05-26-at-12.57.25

КЪДЕ: Магистърска програма по мениджмънт на Университета Макуори
КОГА: 30 май

Очевидно е, че способностите да разрешаваме конфликти чрез преговори са важни не само в бизнес отношенията ни, но и в тези с хората, които обичаме. Преподавателите в университета Макуори в Сидни настояват, че тези умения могат и трябва да се научат. Курсът им продължава по-малко от месец и се предполага, че за този период не само ще научиш теорията за преговори и разрешаване на конфликти, но и как да прилагаш наученото в практиката.

Screen-Shot-2016-05-26-at-12.58.47

КЪДЕ: Институт Смитсониън
КОГА: започнал  на 17 май

Въпреки че е започнал, няма как да го подминем, а и все още можеш да се запишеш и да си наваксаш изминалите седмици. Курсът се бори със схващането, че този жанр е детски и по някакъв начин нисш. Той разглежда комиксите през американската история и показва как те са повлияли на световната култура. Авторите на курса обещават да разкажат как са възникнали супергероите, защо са станали толкова популярни и как са се отразили на поп културата и ежедневието ни. Ако това не те е убедило, имай предвид, че сред преподавателите е и Стан Лий, един от създателите на Спайдърмен, Железния човек, Хълк, Тор и много други.

Screen-Shot-2016-05-26-at-12.59.05

КЪДЕ: Харвардски университет
КОГА: 1 юни

Харвардския университет предлага поредица от курсове за световните религии и техните свещени текстове. Един от тях, посветен на исляма, ще започне на 1 юни. В него ще се запознаеш с ролята и мястото на Корана в мюсюлманската култура, както и с основните теми в него. Интерес будят и модерните интерпретации на мюсюлманските свещени текстове, в които се откриват важни теми като полово равенство, сексуална ориентация, изкуство, насилие и власт.

Screen-Shot-2016-05-26-at-12.59.32

КЪДЕ: Оупън Юнивърсити
КОГА: когато и да е

Може би най-необичайният курс в този списък е посветен на съдебната психология и как тя може да повлияе на посоката на разследването. Авторите на курса смятат, че полицията трябва да обръща специално внимание на показанията на свидетелите, защото мозъкът ни е способен на грешки и вероятността за провал е много голяма. По време на курса ще трябва да проведеш и две измислени разследвания, както и да оцениш достоверността на показанията на свидетелите в тях. Най-добрата част е, че нямаш нужда от никаква познания по криминология или психология.