openartfiles.bg е двуезичен и ще се обновява и допълва, за да създаде все по-пълна картина на процесите, артистите и събитията в съвременната българска арт сцена.

Screenshot_4
Screenshot_2

Съдържанието е изградено в четири основни панела: Теми, Хора, Пространства и Документи, представени по ясен и достъпен начин.

Панелът Tеми съдържа специално създадени за Оpen Art Files авторски текстове на критици, куратори, историци на изкуството и художници. В Хора могат да се открият индивидуалните профили на художници, куратори, галеристи, историци на изкуството и критици, в Пространства – информация за държавни институции, нестопански творчески организации, частни галерии, донорски организации, неформални обединения – всички те включени на база съдържанието на тематичните статии. Панелът Документи представлява онлайн библиотека (статии, брошури от изложби, каталози, видео записи и други линкове и архиви, някои от които досега не са били достъпни онлайн), генерирана от останалите три панела.

Screenshot_6
Screenshot_9

Сайтът стартира с около 100 профила в панела Хора, 20 пространства, 15 ключови студии и библиотека от над 12300 ресурса. През 2019 г. сайтът ще се допълва и ще бъде окончателно пуснат през м. февруари.

„Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство“ е проект на Фондация “Отворени изкуства”, част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и сподкрепата на Наградата Гауденц Б. Руф.