Тази година фестивалът отново е фокусиран върху миксирането на дизайн дисциплини и тяхното отражение в ежедневието. Стартът дава откриването на изложбата Преглед на българския дизайн на 7 ноември. Новото в това издание е подборът от документални заглавия, посветени на изкуство и дизайн, които ще можем да видим между 10 и 30 ноември в Генератор. Но, безспорно, най-сладкото от МЕЛБА е концентрирано в един ден в рамките на Симпозиума (9 ноември).

Shuka-Facebook-2-Profile

Тогава ще можем да видим и да научим повече за работата на Иван Величко и Иван Васин от московското студио за бранд и дизайн Shuka. Те са на пазара вече повече от 15 години и за това време създават бранд идентичности за корпорации и старт-ъпи, обществени пространства и събития, финансови и тех компании в Русия, Европа и Щатите. 

За да научиш повече за тях, начина им на работа и професионалните им възгледи, чети надолу. Въпросите задава Ивайло Недков – съосновател и творчески директор във FourPlus и дългогодишен приятел на UTL.

Shuka-Facebook-6

Как се запознахте?

Иван Величко: Бяхме в една група в Московския държавен университет по печата.

Иван Васин: Но се срещнахме две години по-рано на курса по изобразително изкуство на Ирина Павловна Захарова.

Величко: Tsarstvie ei nebesnoe.

Васин: Беше през 1999 г. 

Величко: Тази година приятелството ни става на 20 години.

Васин: Планираме да го отпразнуваме в София. 

 

Как решихте да създадете Shuka?

Величко: През 2003 г. Sun Microsystems ме помолиха за няколко илюстрации – ангели, и за да получа хонорара си, трябваше да регистрирам юридическо лице. Регистрирах Shuka. По това време това бяхме аз и няколко приятели.

Васин: Аз се присъединих към тях през 2009 г., но сме работили заедно и преди това.

 

Може ли да споделите малко повече за своя работен процес?

Величко: Когато клиентите ни имат нужда от промяна, те идват при нас с всичко, което смятат за важно, и ние измисляме креативна идея.

Васин: След това намираме подходящата графична опаковка за тази идея и изграждаме система около нея. Всичко е въпрос и на емпатия. Радваме се, когато ни откриват хора, чиито цели съвпадат с нашите. 

06_v2
05_v2

Коя е най-важната стъпка в процеса на работа?

Васин: Да визуализираш идеята. Тогава се случва магията.

Величко: Търсим решение, което ще изненада първо нас. А когато и клиентът се изненада и сме на една вълна, магията се случва за втори път. Нужни са двама за танго.  

Васин: Имаш предвид клиентът и ние. Не само аз и ти.

Величко: Да, нямаше да е графичен дизайн без клиент.

 

Кои са най-добрите страни на този процес?

Васин: Възможността да видиш резултата от другата страна. Когато си на дансинга е едно, но е съвсем различно, когато изпълнението започне да съществува само и ти го гледаш като наблюдател.

Величко: За нас е изключително важно проектът да оживее. Вярваме, че дизайн, който е осъществен, е някак по-добър от този, който не е. 

Васин: Така че, да можеш да участваш и ти – да го използваш, да го носиш.

Величко: Най-ясният пример са списанията и книгите. Ако не се случат грешки в печатницата, получаваш завършено произведение на графичния дизайн. И не става въпрос за това как миришат страниците, а че хората го четат и това ги прави щастливи или ги ядосва. С брандинга е съвсем различно. Винаги се правят компромиси.

Shuka-Facebook-5
09
07

Вашите проекти са силни едновременно графично и концептуално. Това изисква мултифункционален екип с широк обхват от умения. Беше ли трудно да го изградите?

Величко: Беше доста трудно. Да открием точните хора е най-важната част от нашата работа.

Васин: Много повече хора се смятат за дизайнери отколкото са тези, които реално могат да създават, да визуализират идеите си и да мислят през тях, които постоянно търсят нови неща и които едновременно с това са просто добри хора.

Величко: Преследвахме повечето от хората, които работят с нас, дълго време. 

 

Кои са най-големите предизвикателства, пред които човек се изправя, в изграждането на силен екип?

Величко: Да делегира.

Васин: Да открие някого, на когото може да делегира. 

Величко: Да, но преди това – да достигнеш до идеята, че трябва да делегираш работа. Да споделяш отговорност. 

Васин: Когато разглеждаме нечие портфолио, си мислим дали искаме някои части от работата на този човек да бъдат включени в нашето собствено.

Величко: Трудно е да намериш и онзи, който да те вдъхнови и да ти покаже нещо, което не си виждал досега.

 

Вашата работа си е спечелила международно признание. Какво е нужно на един проект за брандинг да попадне сред победителите на Cannes Lions?

Величко: Виж кои са последните победители и направи същото.

Васин: Но не това направихме ние.

Величко: И затова не взехме наградата. Всъщност, нека първо едно уточнение – ние не спечелихме наградата за брандинг. 

Васин: Брандингът за Световното първенство по шах за 2018 г. беше в шортлистата за дизайн с още седем други проекта. Това означава, че журито е решило, че тези седем проекта са еднакво добри и не успя да избере нито един.

Величко: Така че, въпросът трябва да бъде – какво е нужно на един проект за брандинг да попадне в шортлистата на Cannes Lions и да не спечели? И отговорът е: никога не трябва да го правиш заради Лъвовете.

Васин: Просто си върши работата и се старай да е по най-добрия начин и запомни, че ще се състезава с един куп други изключителни работи. 

Shuka-Facebook-3
Shuka-Facebook-4
04

Наскоро бяхте поканени като лектори на конференцията Brand New. Вие сте и руските пионери на тази конференция. Какво ви донесе участието там? Как се възприема работата ви в Щатите?

Величко: Донесе ни самоувереност. Самата покана означаваше, че работата ни е в контекста на световните тенденции в графичния дизайн. Че можем да минем спокойно покрай Щефан Загмайстер и да се чувстваме на място. След конференцията вече нямах проблем с това някой да прави нещо по-добре от нас.

Васин: А и четохме вицове от вестник и стотици хора се смяха и ни аплодираха. За какво повече може да мечтае човек?

Величко: Хора идваха при нас с комплименти, но и с думите, че нещата, които правим, могат да бъдат направени само в Русия. Че защо? Това е вид лява критика на капитализма отвътре. Сигурен съм, че идеи не се раждат от геополитика.

 

Споделете дизайнери/студиа, които ви вдъхновяват?

Величко: Pentagram за бизнес вдъхновение.

Васин: Collins показват как креативните идеи могат да преминат в дизайна. 

Величко: Както и Base Design. Те правят много ясни връзки между дизайна и идеите. MM Paris са просто велики и продължават да разширяват хоризонтите на възможностите в графичния дизайн.

Васин: Hort от Берлин демонстрират как можеш да си свободен да си смел за големите марки.

Величко: Experimental Jetset – заради техния принос към теорията и практиката. Също Also Dumbar и японските Draft и Taku Satoh.

05
02

Някога попадали ли сте на работата на български дизайнери. Впечатли ли ви нещо?

Величко: Наш състудент е българин и по време на последното ни посещение в София ми подари книгата на Стефан Кънчев. Тази книга много ни зарадва, защото обичаме Кънчев. Често показваме неговата работа на студенти като пример за чиста работа с формата.

 

Какъв съвет бихте дали на българската дизайн общност, която търси международно признание и сцена?

 

Величко: Придържайте се към корените си. Обърнете внимание на културата и произхода си. Отгледайте собствен дизайн и го направете по своя начин.

Васин: Бъдете различни. Казвайте това, което резонира със света, но по начин, по който само вие можете. Ако говорите на една и съща тема, но по различен начин, ще бъдете забелязани.