МЕЛБА

Целта на МЕЛБА е да показва и подкрепя визуални творци, които развиват дисциплината чрез оригинален подход, нови идеи и детайл към изработката. МЕЛБА е съвкупност от добро съчетание на съставки като качество, въображение и индивидуален вкус. Архивът покрива изявите на български дизайнери от цял свят с идеята да запознава с работата им, да отваря идеите им към възможно най-широка аудитория и да популяризира добрите примери като начин за изграждане на усет към дизайна.

Screen-Shot-2018-01-24-at-13.12.28
Screen-Shot-2018-01-24-at-13.12.52
Screen-Shot-2018-01-24-at-13.13.03

Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект отговарят:

 

СТАРТ

За нас, създателите на МЕЛБА, това е вълнуващ момент, част от дълъг процес на професионален фокус върху сферата на дизайна в ролите ни на куратори, медиатори, консултанти и журналисти през последните десет години.

 

ИМЕ

Причините да се наречем МЕЛБА – добри и разнообразни съставки, звучи и има идентично послание на български и английски.

ИСТОРИЯТА НА МЕЛБА

Работен вариант на MELBA се ражда още през 2011 г. с името BG CREATIVE POWER, когато за първи път се представя изложба на български продуктов дизайн на Sofia Design Week. След това BG CREATIVE POWER продължава да се комуникира в серия от статии за български дизайн в сп. Едно до неговия последен брой.

Създаването на Студио Комплект през 2015 г. затвърждава ролята ни на куратори, автори и организатори на различни проекти с акцент върху български дизайн и логично води до онлайн архив, който да събира на едно място дизайнерите, които харесваме и подкрепяме с работата си.

СЕЛЕКЦИЯТА

В момента платформата стартира с 45 дизайнери/студиа и ще бъде поетапно разширявана. Първоначалната селекция е от дизайнери, активни в различни сфери на дизайна, с които сме имали щастието да работим активно през последните години и които са базирани в София. Списъкът ни от имена за добавяне е дълъг и се надяваме още тази година да актуализираме селекцията си с още 30 нови публикации.

ФУНКЦИЯ

МЕЛБА лансира постиженията и добрите идеи на български дизайнери пред разнообразна местна и международна аудитория, консолидира дизайн общността в София и целенасочено акцентира върху качествените и иновативни подходи в дизайна като повод да преосмислим статуквото и възприемем по-добре работещи практики.

Важна функция на МЕЛБА е документирането на съвременните развития в областта на дизайна. Архивът е динамичен, защото е в процес на обновяване, зареждане и представяне на нови автори. Коментарите от професионалната общност водеха към един логичен подход – повече видимост за тях, повече подкрепа по отношение на връзката между тях самите, повече припознаване на възможностите за колаборации с бизнеса и повече разбиране у публиката за високостойностните влияния на дизайна върху живота.

Българските дизайнери създават качествени и в синхрон с международните тенденции продукти със свой собствен характер и контекст. Липсва място, което да събира тези примери, за да се складира всичко интересно и стойностно. Представяйки адекватно работата на дизайнерите и правейки връзка с други такива, включвайки ги в проекти, по които работим, запознавайки ги с чуждестранни дизайнери, са стъпките в посока на реална и осезаема подкрепа за труда им.

ВИЗУАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

Агенция NEXT-DC е автор на визуалната идентичност на МЕЛБА, както и на създаването на уеб сайта. При работата си те са водени изцяло от мотива да създадат своеобразен проект с отчетлив характер, както и от най-добрите тенденции при представянето на съдържание онлайн. Използваният шрифт предстои да има българско начертание на кирилица.

 

ФОТОГРАФИЯ

Фотографията по проекта е дело на Михаил Новаков. Ефектът с краткото видео пресъздава по визуален начин идеята за динамичност на архива. 

БЪДЕЩЕ

Планираме поредица от офлайн събития МЕЛБА с лекции, дискусии и прожекции, които да се случват редовно в Генератор и да събират както професионалната общност, така и един по-широк кръг от хора с интерес към съвременния дизайн. През есента ще дадем старт на фестивал МЕЛБА със симпозиум с лекции, изложба, посветена на български дизайн, и работилници.