Вечната дилема „Довечера вечеря, ама къде?“ е лесно разрешима, ако се вгледаме в списъка по-долу. И докато често избираме да оценяваме места и храна по някакви собствени претенции, има хора, които са превърнали това занимание в своя мисия, а 16 години опит е напълно достатъчен аргумент да се съгласим с оценката им.  Ето така конкурсът „Ресторант на годината“ на сп. „Бакхус“ се превърна във всеобщ критерии за качествено хапване, а ето и финалистите тази година:

Untitled1

Ресторант на годината: Cinecitta, Хеброс (Пловдив), Преди 10, Chef’s, ANDRé

Дебют:Космос, Niko’las, Il Teatro

Авторска кухня: Lazy, Cinecitta, Преди 10, Космос, Niko’las

Вкусно място: L’Étranger, Паваж (Пловдив), Grape Central

Най-добро обслужване: Shades of Red, Rosé (Бургас), Cinecitta, Хеброс

Напитки и винена листа: Cinecitta, Хеброс, Космос, Grape Central, Rose

Устойчива концепция “Метро”: Хеброс, Преди 10, Космос, Багри

Нова вълна: Street Chef’s, Meat, Boom! Burgers, Skaptoburger

Млад готвач: предстои да бъде избран

Ресторант на читателите: предстои да бъде избран

Журито се състои от кулинарни журналисти и блогъри, собственици на кулинарни училища за любители, хора с академичен профил, експерти от туристическата индустрия, кулинарни пътешественици. Експертната им оценка среща професионалното мнение на съдийски борд  – Андрей Стоилов, Робин Вилареал и Александър Скорчев. Те оценяват ресторантите спрямо менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването и интериора. А всеки ресторант може да бъде дисквалифициран, ако се пуши в затворено помещение, ако ни излъжат в сметката или комуникацията, както и при грубо отношение или лоша хигиена.

Победителите ще бъдат обявени на 30 март с галавечеря, която тази година е вдъхновена от храната като единствено изкуство, което ангажира всички сетива, и носи името “6 – церемония на сетивата”.