Ако представата ви е нещо в посока белобради старци с груби лица и дървени лодки, които дърпат мрежи, то изложбата „Навътре” определено ще ви изненада. Откриването е тематично -на международния ден на рибарите (27.06) на Морска Гара Варна.

Фотографиите са дело на Неделчо Хазърбасанов, а концепцията е повече от необичайна: всички снимки са заснети в репортажен стил, броени дни преди откриването на самата изложба – и изцяло на фотографски филм.

За реализацията, авторът придружава в продължение на два дни екипажите на риболовните кораби „Лаврак“ и „Барбун“, запечатвайки лицата и ежедневието на рибарите. При снимките Неделчо използва три различни камери: Voigtlander Bessa, Hasselblad 501c и – внимание! – техническа широкоформатна камера: саморъчно сглобен от фотографа прототип, който снима на гигантски 4х5 инчови плаки, и който с любов е кръстен с името „Frank 45“.

1
2

Резултатът са кадри, които съчетават директната суровост на репортажнатафотография с неподражаемата аналоговата естетика на филма. 

Друга провокация спрямо очакванията на зрителя е тоталната липса на улов: общият брой риби, присъстващи в изложбата е точно – познахте – нула. Според организаторите от  „Черноморски Улов“, това е деликатно (или не дотам) напомняне за спешната нужда от отговорен, устойчив и щадящ риболов в нашето море, за да останат в него риби. И рибари.

Друг интересен факт, който организаторите ни споделиха е, че проектът на практика е пропаднал заради ограниченията, наложени от  – банално, но факт – Covid 19. Възкръсването на идеята е благодарение на ентусиастите от Сдружение „Таляна“  – която по принцип развиват едноименния артистичен квартал във Варна (само в никой случай не казвайте пред тях „ааа, варненския „Капан“ ли?“).

4
5
6
7
9
10
11

„Навътре“ е на Морска Гара Варна до 11-ти Юли.

В деня на откриването (събота, 27.06) пък  на място ще има цяла флотилия от рибарски кораби, които могат да бъдат разгледани, а екипажите – заговорени. Макар че ако съдим от снимките, някои от тях си изглеждат доста страшно.