Венцислав Ганев е мъжът, който организира за трета поредна година събитието Distinguished Gentlemen’s Ride в София. Започва преди три години с първото, след като вижда инициативата онлайн.

VHG_6416

Събитието е част от австралийската глобална организация The Distinguished Gentlemen’s Ride, създадена през 2012 година. Вдъхновен от снимка на Дон Драпър от сериала Mad Men, който е седнал на класически мотор, облечен с костюм, основателят на организацията Марк Хауа решава, че мъже в стилни костюми, които карат класически и винтидж мотори, е идеалният начин за събирането на средства за борба срещу рака на простата и превенцията на самоубийства сред мъжете. Първото събитие се радва на огромен успех като в него се включват 2500 райдъри от 64 града. Във всяко следващо събитие участват все повече хора и страни, a тази година ще се проведе в около 100 държави с таргет от 6 милиона долара.

VHG_6408

Венци е силно повлиян от винтидж културата и моторите, от неща, които са се доказали във времето и на които никога няма да им мине модата. Именно заради това толкова много му допада идеята на организацията, а и смята, че благотворителността не трябва да се случва само по празниците, а на всекидневно ниво.

VHG_6348

„Много често ни наляга сивотата в ежеднeвието и хората се затварят все повече в себе си. Този евент по свой начин е един вид фестивал на винтидж културата и моторите, и то с благотворителна цел.“

VHG_6367

Организира първото събитие преди три години, което е заснето професионално, а голяма част от кадрите му са включени в официалното видео на The Distinguished Gentlemen’s Ride. Венци се надява повече хора да се запознаят от една страна с винтидж култрата и да се забавляват, но също така и да научат повече за рака на простатата и заедно да допринесат към каузата. 

VHG_6394

Всяка година събитието се провежда на една и съща дата във всички страни. Тази неделя, на 24 септември райдърите в София се събират в 10 сутринта на площад Батенберг. Точно в 12 започват обиколка на града по предварително зададен маршрут, а после се връщат обратно на площада в компанията на групата Bears and Hunters.

VHG_6388

Всеки може да се включи в иницитивата като спонсорира участник в онлайн платформата на организацията, а всички събрани пари отиват в добре известната The Movember Foundation, насочена изцяло към мъжкото психично здраве.