5

Лондон

Джеф Кунс: Now 

Newport Street Gallery
18 май – 16 октомври

Джеф Кунс е един от най-популярните и влиятелни съвременни артисти, познат най-вече като майстора на кича. В изложбата в Newport Street Gallery могат да бъдат видени повече от 30 негови картини и скулптори, създадени в периода 1974 – 2014 г. Както в останалите изложби на галерията и в тази всички експонати са от частна колекция – тази на друг известен съвременен артист – Деймиън Хърст. Много от тях никога не са били излагани във Великобритания. Хубав бонус е, че изложбата е безплатна. Докато сте в Лондон разгледайте и Yayoi Kusama: All the Etarnal Love I Have for the Pumpkins.

 

8

Ню Йорк

Unfinished: Thoughts of Left the Visible 

Metropolitan Museum of Art, до 4 септември

Да намериш интересна изложба в една от много нюйоркски галерии и музеи е лесно. Ние предлагаме изложбата Unfinished: Thoughts of Left the Visible в Метрополитън. Тя представя 197 творби от Ренесанса до днес, разделени в две категории: произведения, които са останали незавършени, и такива, които на пръв поглед изглеждат незавършени по идея на автора. Изложбата изследва темата за работния процес и крайния резултат и отговаря на въпроса “Какво е имал предвид авторът?”

Ако все пак сте в Метрополитън, не пропускайте и изложбата Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology.

 

9

Мюнхен

 

Les approches Espace Louis Vuitton 

4 март – 24 септември

Изложбата е посветена на работата на легендарната белгийка Чантал Акерман, която почина миналата година, и френската художничка Анет Месажер за Louis Vuitton.

 

7

Мелбърн

Gupta Subodh: an Everyday Divine

National Gallery of Victoria

13 май – октомври

Изложба на един от най-известните съвременни индийски артисти. Гупта е популярен с това, че в работата си използва предмети от ежедневието, поставени в конкретен контекст, което ги превръща в произведения на изкуството. Името на изложбата представя идеята, че всичко, което ни заобикаля, е пропито с божествена същност.

6

Флоренция

Kandinsky the From to Pollock. The Art of the Guggenheim Collections 

Palazzo Strozzi

19 март – 24 юли

Флорентинската изложба показва повече от 100 творби на европейски и американски художници, създадени в периода 20-60-те години на миналия век, а идеята е да покаже връзката между двата континента. Там могат да се видят картини, скулптори, принтове и фотографии от колекциите на Соломон и Пеги Гугенхайм, изложени в Ню Йорк и Венеция, както и от колекциите на други известни музеи. Сред авторите се открояват Макс Ернст, Марсел Дюшан, Пабло Пикасо, Лусио Фонтана, Джаксън Полък, Марк Ротко, Рой Лихтенщайни други.

1

Атина

Ai Weiwei at the Museum of Cycladic Art 

Museum of Cycladic Art

20 май – 30 октомври

Това е първият път, в който работата на Ай Вей Вей ще бъде показана в Гърция и идеална възможност да комбинирате модерно изкуство с лятната почивка. Може да видите както едни от най-известните творби на китайския артист, така и някои от най-новите му – през последните шест месеца Ай Вей Вей хвърли всичките си сили, за да привлече внимание върху бежанската криза. За целта той прекара много време в Гърция  първото място, където бежанците попадат на път към Европа. 10% от приходите от изложбата ще отидат за неправителствените организации Лекари без граници и гръцката METAdrasi, които помагат на бежанци в Гърция. 

Работата на Ай Вей Вей това лято може да бъде видяна и във Виена – изложбата му отваря врати на 14 юли.

3

Амстердам

Banksy: Laugh Now

Warhol: Royal

9 април – 3 юли 4 септември

Museum of Contemporary Art (Moco),

9 април – 4 септември 

Музеят Moco отвори врати едва тази пролет, но вече записа в историята си две големи изложби. Те са посветени на уличния артист Банкси и основната фигура в поп арт движението – Анди Уорхол, наричани от основателите на музея “рок звездите на модерното изкуство”.

2

Виена

Inspiration photography: From Makart to Klimt 

Белведере 

17 юни – 30 октомври

Изложбата в Белведере изследва взаимодействието между изкуството и фотографията: в началото художниците са гледали на новата технология като заплаха за професията им, но скоро след това са започнали да я използват като вдъхновение и средство. Изложбата представя нов поглед върху известни художници – като фотографи и колекционери на фотография.

4

Париж

The Douanier Rousseau. Archaic Candour. 

Musée d’Orsay
22 март – 17 юли

Французинът Анри Русо е един от най-известните представители на примитивизма, посока в изкуството от края на XIX и XX век. Изложбата в музея d’Orsay се казва Douanier Rousseau (“Митничарят Русо”), защото в продължение на дълъг период от време основният поминък на Русо е била работата му в митниците. Изложбата изследва “наивността” на творчеството му. Според един от кураторите й най-очевидните “грешки” в творбите на художника са умишлени. В рамките на изложбата могат да се видят 40 картини на Русо, както и много съпътстващи материали, разкриващи контекста, в който те са били създадени.