Wolfram е студио за създаване на осветителни тела и цялостни решения за интериорно осветление. Те са онези две големи витрини на “Цар Асен” 12, в чиито интериор със сигурност си се заглеждал докато си прекосявал улицата. Решихме да посетим студиото и да надникнем там, където се случва процесът на създаване на една лампа.

Екипът в четири прилагателни.

Свободен, разностранен, новаторски, позитивен.

Wolfram съществува от 1998 година. Какво се промени в продуктите ви и в пазара като цяло през тези единайсет години работа?

В началото създадохме линия на продуктовия ни дизайн, която беше съобразена с нашите представи. После постепенно започнахме да се свързваме с пазара. Тук предизвикателството беше да не загубим връзката със себе си. Започнаха да се раждат продукти, които са по-адекватни като функция, може би по-неутрални, готови да влязат в повече интериори. Постепенно разбрахме, че мястото ни на пазара е да създаваме уникални обекти. Сега сме настроени да изразяваме идеите, които ни вълнуват и идват от нас, както и да отговаряме на провокациите отвън. Имаме повече опит, както и технологични възможности и сме готови да се забавляваме, защото вече нямаме съмнение, че това е нещото, което ни движи.

По пътя на едно осветително тяло от Wolfram
По пътя на едно осветително тяло от Wolfram
По пътя на едно осветително тяло от Wolfram
По пътя на едно осветително тяло от Wolfram
По пътя на едно осветително тяло от Wolfram

Кои са най-предизвикателните проекти?

Винаги новото ни предизвиква. Много често работим с дизайнери, които имат различна визия от нашата. Често имат на пръв поглед невъзможни изисквания. Тогава ни се налага да излезем от зоната си на комфорт и да посрещнем предизвикателството, което ни развива. Избягваме непредизвикателни проекти.

Силна или слаба светлина?

Винаги подхождаме строго индивидуално, съобразено с основната идея за интериора. Обичаме да създаваме ритъм, зони с различна по сила осветеност, предпочитаме констрасти.

Сравнявайки двете лица на Wolfram, шоурума и работилницата, кое е по-продуктивното за вас място?

В шоурума проектирането е спокойно, човек може да се отдаде на мечти. Но когато отидеш в работилницата, нещата се забързват и ограниченията на времето и технологиите поставят предизвикателствата пред задачата, които ни стимулират и в крайна сметка се ражда продукт.

Кое е онова помощение, което бихте се захванали да преосветите веднага?

Не е помещение. По-скоро бихме искали да направим нещо на открито, някакъв обект, който да свети когато е тъмно. Форма и светлина.

Най-хубавото нещо на ул. “Цар Асен”?

Че има собствена атмосфера, която се променя във времето. Наоколо има все повече места, които са свързани с креативното. Има много хора и движение. Чувстваме се в контакт със събитията.

Under The Line
Written by