Добрият бургер – традиционен, вегетариански или гурме, е хубаво нещо. Въпросът е как да го изядем по цивилизован начин. В изминалите 2 материала те запознахме с едни от най-актуалните бургер джойнт места в София, но пропуснахме да дадем един есенциален съвет. С риск да скандализираме официалния етикет при хранене, заявяваме, че бургерът е създаден, за да се яде с ръце. Първо, обърни целия бургер с главата надолу. Долната питка е два пъти по-плътна от горната част, а зелената салата ще послужи като бариера за капещите сосове. След това притисни бургера с ръка от дясната му страна. Постави палеца и кутрето в основата, а с останалите пръсти смело натисни неговия топ. Voilà! Спокойно можеш да прилагаш тази семпла техника в някое от трите места, с които ще те запознаем днес. Ех, дори да не си дотолкова последователен, публичното хранене е виждало далеч по-укорливи презентационни умения от твоите.

scaptobar
vg__2284

SKAPTOBURGER

Ангел Иванов, съосновател

HELLA BIG BURGER

3 сочни телешки кюфтета, яйце, червен лук, домат, айсберг с копър и майонеза

 

Често упрекват нашето поколение в ленивост и нарцисизъм. Донякъде сме съгласни. Донякъде, защото дигиталната революция, освен че увеличи процеса на еманципация посредством технологиите, създаде и неоспорими условия за предприемачество. Ако за някои студентският живот означава импровизирани купони, то тази история не е такава. След няколко бригади в Щатите, основателите на Skaptoburger пренасят вдъхновението по гурме бургерите в София. Според Ангел Иванов тази концепция крие и доза поколенческо себедоказване пред генерацията на нашите родители. И ето, че докато Шишман беше замлъкнал сред посредствената средиземноморска кухня, улицата се сдоби с пищни американски шедьоври. Те наистина са огромни, съдейки от размера на Hella Big Burger – дори и Instagram едвам го хваща! Препоръчваме го на онези, които хаштагват с #nofilter и пият наливно пиво.

vg__678
meat

MEAT

Веселин Костадинов, готвач

РОКФОР

100% мляно телешко овкусено с рокфор, уорчестър, горчица, табаско и лук, айсберг, авокадо, домат, майонеза, хляб

 

Средновековие, Възраждане, Нова ера – всичко започва с месо. Месната мода е гвоздей на кулинарното въображение по цял свят. От прасенцата с ябълка в устата от времето на Луи XIV до наши дни, месото уверено управлява хранителните ни навици. Още с откриването си през 2014 г., MEAT ни доказаха, че първокачественото месо има място в нашата кухня. Освен с приветливия интериор, MEAT ни привлича и с отношението си към музиката. От This Charming Man на The Smiths през Seaside на The Kooks, бистрото приветства забързаните градски хора към бавни питателни удоволствия. Трудно е да опишем с едно междуметие насладата от Рокфор бургера. Съвършенство от овкусеното с рокфор телешко до последната капчица горчица. Препоръчваме го както на запалените кариеристи, така и на абсолютните ърбан бохеми.

uvu
vg__1529

UVU

Ву Нгуен, основател 

САТЕ ПОНОРОГО

пилешко, фъстъчено масло, ананас, краставици, маруля, кориандър, срирача

 

Всеки себеуважаващ се град крие по една малка зона, която се откроява сред студената урбанизация. Тълпи от амбулантни търговци, жадни за бизнес. Малки магазинчета и ресторанти, които продават автентични храни и предмети от целия азиатски свят, сред еклектиката от оризови фенери и неонови знаци. Тези забележителни квартали са известни в целия свят като Chinatowns и могат да бъдат намерени в почти всеки голям град – от Сан Франциско чак до Ливърпул. За съжаление, София не се откроява със своята Чайнатаун, но пък си имаме UVU – първото място, което предлага традиционни азиатски сандвичи (и не само). Неговият основател Ву Нгуен, известен с участието си в Master Chef, е пропътувал света, за да сглоби автентичното си меню. Колоритът от житейския му опит се усеща във всеки един детайл на мястото, което създава несравним уют. Препоръчваме Сате Понорого на хора с непретенциозни небцета, които обичат да експериментират с нови вкусове и не се боят да потърсят своята малка Чайнатаун вътре в себе си.

 

Също като сочните бургери и нашата разходка из най-хитовите места отива към своя край. Гласуването за Краля на бургерите обаче продължава! Ние вече открихме своя фаворит. Ако все още се колебаеш кой е най-достоен за титлата, поръчай апетитен бургер от BGmenu и го оцени до 24-ти април (неделя). В понеделник ще коронясаме „краля“, а дотогава помни, че животът е като гурме бургер  – колкото повече опитваш, толкова повече те пленява.