Изложбата “Преглед на българския дизайн 2018” в рамките на Фестивала за дизайн МЕЛБА ще събере за пръв път на едно място 30 примери от българския продуктов дизайн и керамика, мода и текстил, графичен дизайн, илюстрация, бижута и социален дизайн.

Изложбата ще бъде открита официално на 8 ноември в УниКредит Студио и ще остане за свободно разглеждане от българската публика до 30 ноември. В рамките на изложбата посетителите ще могат да номинират любимия си дизайн за годината. 

Ina-Damyanova

В категорията Продуктов дизайн и керамика са селектирани произведения на Константин Ачков, Ина Дамянова, Furthermore, tochka&tochka и Елица Бонева. Примерите са обединени от общия знаменател на иновативния подход и отчетлив отзвук в интериорното пространство.

Ellieday-desk-light---front-view---movement
stout

Категорията Социален дизайн подчертава способността на дизайна да работи за облагородяването на средата и провокация за размисъл относно валидността на общоприетите норми. Силни примери, представени в изложбата, са Новото площадно пространство – Крайбрежна алея във Варна, Демократос, кампанията Паметни жени, Пешеходна система за ориентация на туристите в град София и Скритите букви.

Filip-Boyadzhiev

В областта на графичния дизайн са селектирани проекти, които показват неговото широко приложение в печат, онлайн, реклама, култура, бизнес, производство и др. Категорията е с участието на студиото Four +, Красен Кръстев, Next DC, Студио Пункт, Габриела Стайкова.

Илюстрация е област от дизайна, която търпи бурно развитие през последните години в България, тъй като дава голямо свобода на изразяване и възможност за активно популяризиране на самите произведения и техните автори у нас и извън страната. В “Преглед на българския дизайн 2018” тя е представена от Borislava Willnevermadeit, Ти-ре, Люба Халева, Костадин Кокаланов, Розалина Буркова.

tochka_tochka

 В “Преглед на българския дизайн 2018” категорията Мода и текстил е представена от Стефан Карчев, Мила Чорбаджиева за Шевица, Chopova Lowena, Софтър Уайлд и Стампа.

stampa_utl_02

В рамките на Фестивала МЕЛБА ще се проведе и еднодневен Международен симпозиум с лекции на седем големи европейски имена в продуктовия, дигиталния и графичния дизайн, илюстрацията, медиите, модата и визуалната комуникация. На 10 ноември от 10:00 до 18:00 часа, в мястото за дизайн, култура и иновации Генератор