vg__1994

Защо новата ти колекция съдове се казва LOVE? Откъде дойде вдъхновението за нея?

Екатерина:Мисля, че е време да променя облика на работата си. Правя го от идеята на моята любов към храната. Пътят ми мина през Франция и Италия, където поживях и осъзнах какво точно е храната. Моите родители са кулинари по професия също, това може да е бил и стартът ми. Какво по голямо вдъхновение от самата храна всъщност.

LOVE е много различна като усещане от останалите ти неща – откъде идва този контраст?

Екатерина:Керамиката е вселена, в нея може да потънеш, а не да се ходи само по един път. Смея да кажа, че аз утъпках един път и виждам и други хора тръгнаха по него. Сега е време да покажа нещо различно. Контрастът идва от различната функция. Чинията е рамката на ястието, докато чашата е дрехата на напитката. Като рамка, тя трябва да е функционална, но на заден план е важно и храната да изпъкне.

vg__2042

След като ни накара да се замислим колко важни са съдовете, в които се храним, би ли споделила какво ще е първото ястие, което ти ще сложиш в някоя от новите чинии?

Екатерина:Сега е пролет и веднага започнах да експериментирам с храната, сезонните неща, които се появяват на пазара. Салатите са нещо, което е така красиво, цял натюрморт на събуждащата се природа, стръкчета, листа от глухарче, пресен лук, едно сварено домашно яйце и супа от коприва, подправена с малко чесън.

vg__2025vg__1945

Прекарваш пет години в Париж, четири в Италия, две в Брюксел и още толкова в България – всичките посветени на това да овладееш изкуството на керамиката. Смяташ ли, че все още има какво да научиш? И какво искаш да научиш всъщност?

Екатерина:Разбира се, искам да уча, нашето време е интересно, кара те да си любопитен и някак винаги има нещо ново да се учи. Аз искам да се науча на най-важното – да ми стига времето за всички идеи, проекти и за вдъхновението, което прави възможна появата на моите идеи.

Къде могат да се намерят новите ти неща?

Екатерина:Това, честно да си призная, е рано да кажа, защото тепърва ще видим кой ще я хареса тази посуда. Която е без претенция, но наистина различна от навика на хората у нас.

vg__1942

Отвореното представяне на колекцията LOVE е на 9 април в магазин Laika.
Подробности ще откриете в страницата на Laika.bg