Разкажи ни малко за себе си. От къде си?

Родом от София. Занимавам се с мода от 12 години. Живея между Ню Йорк, Милано и фабриката за обувки във Венеция.

Как се роди страстта към обувките?

Беше съвсем инстинктивно. Не беше планувано отдалече. Имаше някакво космическо влечение, просто знаех, че това е моят път.

Кога разбра, че това е призванието ти и изобщо определяш ли ги като такова?

Да, определено! Въпреки че го чувствам повече като страст. Хубавата обувка просто ми подкосява краката.

04

Какво искаш да знаят за теб и работата ти, хората, които не ви познават? 

Бих искал да знаят, че правя елегантни, архитектурни обувки с елемент на футуризъм. Не съм човек, който е носталгичен, така че винаги гледам напред в бъдещето. Този нюанс от характера ми несъмнено се прокрадва и в моите дизайни.

За коя жена мечтаеш да направиш обувки?

За жената, която е самоуверена и се чувства добре в своята кожа. Това са обувки, които се носят със силен поглед, без значение от възрастта, расата, типа тяло и всички други етикети, с които хората обичат да се разделят.

Първата известна личност, която обу? Какви бяха обувките?

Това беше актрисата Роуз Бърн и моделът беше един от най-емблематичните за моята колекция Nikko, който по-късно бе обут и от Мадона, Кейти Хоумс и много други звезди.

Правиш ли обувки за майка си? Какви са?

Да, разбира се! Тя вече има малка колекция от тях. Всичките са с 10мм ток, защото, за съжаление, майка ми вече не може да ходи на високи токчета.

02

Имаш ли идеи за дизайни, които все още не знаеш как да реализираш?

Технологията в обувната индустрия се развива толкова бързо, така че все по-малко и по-малко неща остават невъзможни. За съжаление, не може да моделираме човешкия крак и винаги трябва да се придържам към неговия код. Винаги съм казвал, че независимо колко е красива една обувка, ако не е носима, тя губи смисъла си.

Какво е вдъхновението зад последната ти колекция? Какви са материалите, цветовете, елементите, които преобладават в нея?

Есен/зима 2015 е вдъхновена от картината The Great Wave на японския художник Хукосай. Цветовете преливат от антрацит в бледосиво, дълбокочервено и синьо. Силуетите са прецизни и графични.

01

А чудихме се защо кръщаваш обувките си с имена на градове? Как подбираш градовете?

Повечето дизайнери кръщават моделите си на момичешки имена от рода Сюзан, Мери Джейн и т.н. Обожавам да пътувам и реших, че ще е по-лично, ако ги кръщавам на градове по света. В някои съм бил, други искам да посетя. Пoнякога просто ми харесват имената. Имам и доста български имена. В новия сезон имам модел AYTOS (Айтос).